Zo’n tien jaar geleden begon Bjorn Ielegems (29) als ‘stagemanager’ op festivals mee te helpen. Hij vond dit zo’n fijne ervaring dat hij besloot om de zomer erop zijn diensten nog wat uit te breiden. Van het ene kwam het andere: meerdere festivals begonnen een beroep op hem te doen. “Mijn taak bestond erin het hele logistieke gebeuren te organiseren: van transport en overnachting tot catering van de artiest,” vertelt Bjorn. “Daarnaast zorgde ik ervoor dat alle instrumenten op het podium stonden en alles naar wens verliep tijdens het optreden, enz. Omdat ik voor de grotere festivals werkte, werd ik voor mijn diensten betaald. Vandaar dat ik al snel in het statuut van zelfstandige in bijberoep ben gestapt.”

Eenmanszaak

“Toen ik drie jaar geleden werd gevraagd om ook het tourmanagement van enkele groepen voor mijn rekening te nemen, besloot ik om volledig zelfstandig te worden, want een dergelijke job impliceert dat je meereist met de artiesten en dat is natuurlijk niet te combineren met een andere baan. Aangezien het steeds om tijdelijke contracten gaat, zijn echte aanwervingen in deze sector niet aan de orde. Een gewoon freelancestatuut bleek dus voldoende te zijn, vandaar dat ik voor de optie eenmanszaak ben gegaan en  in 2009 Modemux heb opgericht. Een echte vennootschap is nog niet aan de orde, die komt er pas als ik personeel begin aan te werven.”

Twee passies

Hoewel Bjorn Ielegems toegeeft dat het niet altijd even evident is om een eigen bedrijf te hebben, is hij nog altijd heel erg blij met zijn keuze. “De ervaring heeft me geleerd dat je als bediende op een gegeven moment aan de toegelaten limiet van je creativiteit komt. En dan zit je vast of moet je een andere werkgever zoeken en helemaal opnieuw beginnen. Wanneer je in een eigen bedrijf in deze fase terechtkomt, kan je gewoon je service uitbreiden”, vertelt hij. “Daarnaast is er natuurlijk de vrijheid: je hoeft geen verantwoording af te leggen, je kan je creativiteit de vrije loop laten en je kan het werk plannen zoals je zelf wilt. Toch blijft het voor mij vooral belangrijk dat ik kan doen wat ik graag doe. Mijn twee passies - muziek en reizen - zijn immers mijn beroep geworden. Er zijn weinig mensen die deze luxe hebben, toch zeker niet op mijn leeftijd.”

Niet allemaal goud dat blinkt

Natuurlijk heeft de medaille ook een keerzijde. “Voor het geld hoef je het niet te doen, zeker niet in mijn sector”, legt Bjorn Ielegems uit. “Als zelfstandige vallen ook heel wat financiële extraatjes weg, zoals vakantiegeld, dertiende maand en pensioen en als je het ongeluk hebt om langdurig ziek te worden, kan je wel eens helemaal in de problemen komen. In het begin kost het ook heel wat moeite om het juridische en fiscale kluwen te ontwarren. Ik kan elke beginneling maar aanraden om meteen een boekhouder onder de arm te nemen, want zonder professionele hulp geraak je er niet. Een gewoon privéleven mag je wel vergeten: er is immers altijd werk. En in mijn geval is dit probleem nog iets prangender, aangezien ik soms weken van huis ben.”

Buitenlandse competitie

“Daarnaast moet je de nodige zelfdiscipline hebben om de helft van je inkomsten aan de kant te zetten voor sociale kas, BTW, belastingen, enz. De allergrootste moeilijkheid vind ik echter de loonkosten in ons land. Zo zit ik momenteel op het punt dat ik voldoende werk heb om iemand aan te werven, alleen zijn mijn marges te klein om een extra kracht in loondienst te betalen. Mijn enige uitweg is werken met andere freelancers en jobstudenten. Omdat andere landen niet zo’n hoge taksen hebben, is de competitie enorm groot en krijg ik het vaak niet uitgelegd waarom ik zoveel moet aanrekenen. Waar ik 300 euro per dag nodig heb om te overleven, is dat bij pakweg de Engelsen maar de helft. Belgische bedrijven moeten het dus echt van hun kwaliteit hebben. En dat vereist dan weer veel creativiteit en inzet. Als je dit niet in je genen hebt zitten, dan begin je beter niet aan het avontuur van een eigen bedrijf.”

Niet halsoverkop

“Aan mensen die hard willen werken, graag hun eigen ding doen, op hun vrijheid zijn gesteld en ‘ervaringen opdoen’ als waardevoller beschouwen dan geld verdienen, kan ik alleen maar zeggen: go for it! Doe het alleen niet halsoverkop. Gebruik het statuut van zelfstandige in bijberoep om je klantenbestand op te bouwen, je producten of diensten op punt te zetten, de kneepjes van het vak te leren en te leren begrijpen wat het zelfstandige bestaan werkelijk inhoudt.”