Hans Maertens, Gedelegeerd Bestuurder Voka

Ondernemen staat steeds meer synoniem met een eigen droom vervullen, op een constructieve manier oplossingen voor maatschappelijke problemen aanbrengen, creatieve ideeën in iets heel concreets omzetten, vrijheid nastreven…

Start-up cultuur

Als de grootste werkgeversorganisatie in Vlaanderen kunnen we alleen maar blij zijn met het succes van de start-up cultuur en het herwonnen aanzien die ondernemers in brede kringen van de maatschappij genieten.  Ook de tijdgeest en de technologie geven ondernemers een duw in de rug. De vaste baan voor het leven is verleden tijd waardoor mensen doorheen hun carrière makkelijker de stap zetten richting ondernemerschap. Er zijn ook steeds meer ondernemers die met hun activiteiten oplossingen aanbieden voor reële maatschappelijke problemen, wat het aanzien van ondernemers nog meer versterkt.

Ook de technologie maakt de stap richting ondernemerschap veel makkelijker. In heel wat sectoren is dankzij nieuwe ICT-toepassingen zoals de cloud en allerlei gratis sites het veel goedkoper om een eigen zaak te starten en personeel en klanten te vinden. Bovendien vindt u op het net heel wat informatie en cursussen die u helpen om u zaak uit te bouwen. Tot slot zijn er ook heel wat initiatieven die helpen om de eerste centen voor een zaak bijeen te krijgen, zoals vriendenleningen, crowdfunding, startersfondsen, VC-fondsen… Het zijn zaken die vroeger in Vlaanderen nauwelijks bestonden.

Dromen van een durf-mentaliteit

Toch zal dit alles vaak niet volstaan. Naast het stijgend aantal starters staat ook een lange rij aan ondernemers die falen. Dit is op zich niet erg. In de VS is er weinig schande aan als jouw eigen bedrijf over kop gaat. ‘Je kan er alleen maar van leren wat je zal helpen succesvol te zijn bij een volgend project’, is de redenering.  Het is een durf-mentaliteit waar we kunnen van dromen.

Toch moeten we proberen te vermijden dat veel ondernemers en starters mislukken omwille van fouten die makkelijk vermeden hadden kunnen worden. Die fouten hebben vaak te maken met een gebrekkige kennis over boekhouding, fiscaliteit, arbeidsrecht, het opstellen van een business plan…  Het is expertise waarvoor heel wat kanalen beschikbaar zijn gaande van online cursussen en brochures voor wie zichzelf erin wil verdiepen tot experten die heel het administratieve proces overnemen.

Informele contacten

Daarnaast is het ook belangrijk dat ondernemers vaak in contact komen met andere ondernemers. Vooral informele contacten zijn hierbij belangrijk om veel nuttige informatie en tips uit te wisselen. Het (informeel) contact met ervaren ondernemers kan ook helpen, zowel op de goede als minder goede momenten. Meer nog dan cursussen en experten werkt de getuigenis van een succesvolle ondernemer hoe hij markten en klanten heeft veroverd aanstekelijk bij anderen ondernemers. En die ervaren, vaak succesvolle ondernemers worden op hun beurt dan weer aangestoken door de jonge, frisse ideeën en het enthousiasme van de starters.

Wij wensen de starters en ondernemers veel succes. Wij juichen dat er een groeiend aanbod is aan opleidingen, financieringsmiddelen, incubatoren en overlegplatformen die het ondernemersnetwerk in Vlaanderen versterkt.