Vragen over koeling, stroomvoorziening, fysieke ruimte, backup power, monitoring, enz. Als we dan iets dieper kijken naar de vragen specifiek over stroomvoorziening komen we vooral de volgende stellingen tegen:

  • Hoe voorzie ik de stroomvoorziening vanaf het laagspanningsbord tot in de rack?
  • Hoe implementeer ik voldoende redundantie?
  • Wat is het maximum benodigd vermogen per rack?
  • Zit mijn belasting gelijkmatig verdeeld over alle fasen?
  • In welke rack heb ik nog voldoende reserve voor toekomstige uitbreiding?

De antwoorden op deze vragen zullen bepalen welk type Power Distribution Unit (PDU) u best gebruikt. Sinds kort is er een uitbreiding van de PDU portfolio met de PDUi, Power Distribution Unit international.

Wat is wat?

De PDUi Metered geeft een overzicht van het totale stroomverbruik per rack en dit per fase. De PDUi Switched biedt naast de functies van de PDUi Metered ook de mogelijkheid om elke uitgang afzonderlijk te schakelen. De PDUi Managed heeft alle functies van de PDUi Metered maar bezit ook energiemeet- en bewakingsfuncties op elke afzonderlijke uitgang van de PDU. Deze uitvoering is speciaal ontwikkeld voor toepassingen in high-end IT-racks. Intelligente PDU’s voor IT-racks zijn betaalbaar en verdienen zich snel terug door hun bijdrage aan een effectief datacenterbeheer.

Eenvoudige montage

De PDU zullen we in een IT-rack meestal achteraan terugvinden, de montagemogelijkheden bij verschillende fabrikanten zijn legio. Het PDUi concept biedt de mogelijkheid om in combinatie met IT-racks een montage te garanderen die volledig toolless is. De brackets worden simpelweg op de achterste 19” profielen geklikt en de PDUi’s worden er dan ingehaakt. Dit garandeert niet alleen een perfecte montage maar biedt u de mogelijkheid om de montagekosten tot een minimum te herleiden. Ook montage op het rackframe is mogelijk.

Zuinig in verbruik en plaatsbesparend

De compacte opbouw zorgt ervoor dat er zuinig kan omgesprongen worden met de beschikbare ruimte binnen een IT-rack. De PDUi heeft als basis een geëloxeerd aluminium extrusieprofiel. De beperkte breedte staat toe in een 600 mm brede kast een PDUi te monteren tussen de 19” profielen en de kastwand, dus 2 PDUi’s in totaal.

Bij 800 mm brede kasten kunnen zelfs 2 PDUi’s naast elkaar gemonteerd worden wat het totaal op 4 PDUi’s brengt, en dit zonder verlies van kostbare hoogte-eenheden in het IT-rack. Behalve zuinig in plaats is de PDUi ook zuinig in verbruik. Door gebruik te maken van bistabiele relais (bij de schakelbare uitvoeringen) en een energiezuinig OLED-display met stroombesparingsfunctie zijn de PDUi’s enorm laag in verbruik en hebben ze daardoor ook zéér lage gebruikskosten.

Internationale standaard

De PDUi’s beschikken over de in datacenters internationaal gebruikelijke C13- en C19-steekplaatsen. Voor de Engelse markt is bovendien een landspecifieke uitvoering verkrijgbaar. De PDUi's zijn als enkelfasig of als driefasig verkrijgbaar en al naargelang het type worden fasestromen van 16A, 32A tot zelfs 3x63A ondersteund. Dit maakt het mogelijk om elektrische vermogens van meer dan 40 kW over een rack-PDU te verdelen.

Configuratie en monitoring

Via een webinterface kunnen de intelligente PDUi’s eenvoudig worden geconfigureerd en beheerd. Met een eigen CAN-bus-interface kunnen optioneel sensoren van bewakingssystemen aangesloten worden. Temperatuur, gecombineerd temperatuur/luchtvochtigheid, toegang en vandalisme-sensoren behoren tot de aansluitbare mogelijkheden.

De PDUi biedt bovendien uitgebreide meet- en managementfuncties die naast de gebruikelijke meting van spanning, stroom en werkzaam vermogen ook schijnbaar vermogen en de vermogensfactor meten. Voor het herkennen van asymmetrische belastingen bij driefasige PDUi’s wordt bovendien ook de nulstroom gemeten. Met een meetnauwkeurigheid van maximaal 1 % (meting werklastenergie) is er garantie voor metingen met een zeer hoge nauwkeurigheid. Alle parameters worden overzichtelijk weergegeven op de website maar kunnen ook via SNM