• In 2014 steeg het aantal startende ondernemingen in Brussel met 3,1% volgens de Startersatlas van Graydon. Elke dag worden er zo’n 28 bedrijven (onderworpen aan btw) opgestart. Vergelijken we de cijfers ten opzichte van 2011, dan blijkt dat alleen Brussel het beter doet en een stijging optekent van 5,9% ten opzichte van 2011.
  • De startersdichtheid – met 9,3 starters op 1.000 inwoners – is het hoogst in Brussel.
  • 20% van de werkende Brusselse bevolking heeft het statuut van zelfstandige en ongeveer 5% combineert een vaste tewerkstelling met een activiteit als zelfstandige of helper in bijberoep.
  • De concentratie van bedrijven ligt erg hoog in Brussel: 550 ondernemingen/km², vergeleken met 27 in België.

De economische crisis heeft er tot slot voor gezorgd dat een aantal mensen, al dan niet gedwongen, op zoek ging naar nieuwe opportuniteiten. Niet zelden werd dan gekozen voor de opstart van een zelfstandige activiteit of bedrijf, wat zich ook weerspiegelt in de cijfers: 12% van de nieuwe zelfstandigen in Brussel waren een jaar eerder werkzoekend. Dit draagt ongetwijfeld bij aan het feit dat het aantal nieuw opgerichte ondernemingen in Brussel nog altijd hoger ligt dan het aantal stopzettingen (netto positief saldo).

Wat met bedrijfsbegeleiding ?

Brussel beschikt over een arsenaal aan steunmaatregelen en bedrijfsbegeleidende organisaties die de ondernemer kunnen adviseren en coachen voor vrijwel elk aspect van zijn bedrijfsproject, gaande van de opstartformaliteiten, financiering, business plan, vestigingsmogelijkheden tot de milieuvergunning, onderzoek & ontwikkeling of export.

Het aanbod is weliswaar groot maar nog te weinig gekend. Daarom richtte het gewest de infolijn 1819 op, waarnaar (toekomstige) ondernemers kunnen bellen om antwoord te bekomen op al hun  vragen. Ze krijgen er eerstelijnsinformatie en doorverwijzingen naar de gepaste instanties voor hun project.  Daarnaast werd ook een uitgebreid informatieportaal opgericht, www.1819.be of www.ondernemeninbrussel.be met nuttige, gratis tools zoals 'Wie kan mij helpen' en “Mijnbusinessplan”.

De dienst  1819 is telefonisch 5 dagen op 7 beschikbaar, van 8u30 tot 13u00, alsook op dinsdagavond van 17u00 tot 19u30.