Met de loonstop wil de regering-Di Rupo de competitiviteit van ons land vergroten. De lonen zullen wel nog geïndexeerd worden, maar elke loonsverhoging daarbovenop is verboden. Dit is een serieuze aderlating voor werknemers, die nu hun heil moeten zoeken in extralegale voordelen. Deze zijn onder andere maaltijd- en ecocheques, een hospitalisatieverzekering of een abonnement op het openbaar vervoer. Het extralegaal voordeel bij uitstek echter is een bedrijfswagen.

Goedkoper dan loonsverhoging

De helft van het totaal aantal aangekochte wagens per jaar zijn bedrijfswagens. Het hebben van een bedrijfswagen heeft nog altijd talrijke voordelen, zowel voor werknemer als voor werkgever. Voor die laatste is het verschaffen van een bedrijfswagen goedkoper dan een loonsverhoging. Ook zijn de leasekosten grotendeels fiscaal aftrekbaar.

Geen zorgen meer

Als werknemers de keuze hebben tussen een loonsverhoging en een eigen bedrijfswagen, blijkt dat de meeste kiezen voor de wagen. Geen zorgen meer over onderhoud, reparaties, pechverhelping of verzekeringen, dat is iets wat werknemers niet graag aan zich voorbij laten gaan. Vaak komt daar nog een tankkaart bij, wat in deze tijden van hoge brandstofprijzen een welkom geschenk is.