Guy De Ceuster,
Voorzitter van de Belgische Leasingvereniging

 

1. De leasingmaatschappij financiert 100%

Het grote voordeel van leasing is dat de leasingmaatschappij het materiaal aanschaft en de leverancier dus volledig betaalt. Grote bedrijven profiteren daarvan, maar zeker ook kleine ondernemingen en start-ups die nog niet over enorm veel middelen beschikken. Tegen een maandelijkse of trimestriële huursom wordt het dan vervolgens ter beschikking gesteld van de klant, met steeds op het einde van het contract een aankoopoptie. De klant heeft dus op het einde de mogelijkheid om zelf eigenaar te worden. Hij beslist zelf of hij die optie wil lichten of niet.

 

 

2. De leasingmaatschappij neemt de voorfinanciering van de BTW op zich

Door het feit dat de leasingmaatschappij de aankoop doet, zal zij ook de voorfinanciering van de BTW voor haar rekening nemen. Dat weegt dus niet op de werkingsmiddelen van het bedrijf of dient niet mee gefinancierd te worden.

 

Er zijn vaak fiscale voordelen verbonden aan leasing.
Alles hangt hierbij af van de structuur van het product.

 

3. Een leasingmaatschappij vraagt geen bijkomende zekerheden

Een leasingmaatschappij vraagt meestal geen andere zekerheden omdat ze de eigenaar is van het materiaal. Dit betekent dat het bedrijf bijvoorbeeld geen inschrijving op handelsfonds of geen hypothecaire inschrijving dient te geven. Aan die zekerheden zijn immers ook hoge kosten verbonden. Bovendien blijven de zekerheden dan vrij voor andere zaken. Soms hebben ondernemingen zelfs al bepaalde zekerheden bij financiële instellingen. Leasing is dus een alternatieve financieringsbron waar ondernemingen een beroep op kunnen doen.

 

4. Leasing kan fiscaal voordelig zijn

Er zijn vaak ook fiscale voordelen verbonden aan leasing. Alles hangt hierbij af van de structuur van het product. Zo is het bij een off-balance lease mogelijk om het (eerste) huurgeld in de kosten op te nemen, mits men het advies van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) respecteert.

 

5. Leasing biedt meer flexibiliteit

Leasingcontracten zijn doorgaans zeer flexibel. De duurtijd kan worden verlengd, er kunnen via een annex aanpassingen worden gedaan, enz.

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Belfius Lease.