Op deze wijze wordt veel IT-budget gespendeerd aan het onderhoud van dit kluwen aan software. Miles, een gebruikersinterface specifiek ontworpen door Sofico voor het runnen van een leasingbedrijf, geeft hierop een passend antwoord.

Autoleasingmaatschappijen bieden vaak een reeks extra diensten aan: tankkaarten, onderhoud, schadebehandeling, vervangwagens, enz. Het beheer van deze complexe mix aan diensten kan geautomatiseerd worden met behulp van een ERP-systeem. Zo’n pakket wisselt gegevens uit met de systemen van onder andere oliemaatschappijen, garages, verzekeraars en kortetermijnverhuurders. Op deze wijze wordt vermeden dat gegevens manueel opgeladen, ingelezen of zelfs ingetypt moeten worden. Dit verhoogt de efficiëntie en vermijdt fouten. Door middel van deze automatisatie kan een leasemaatschappij het aantal beheerde contracten per voltijdse medewerker behoorlijk verhogen.

Verouderde technologieën

Sommige operationele leasingmaatschappijen werken al meer dan 25 jaar met hetzelfde systeem. Deze systemen zijn weliswaar  zeer stabiel, uiteraard een must voor een bedrijfskritisch systeem. Er zijn echter ook een aantal belangrijke nadelen. Men vindt steeds moeilijker IT-personeel dat kennis heeft van deze verouderde technologieën en jonge starters hebben geen interesse om zich erin te bekwamen. Aanpassingen aan het systeem, bijvoorbeeld bij een wijziging in de wetgeving, zijn lastig en duur. Dit alles zorgt ervoor dat de kosten voor het beheer van hun leasingcontracten zeer hoog kunnen oplopen. Met de leasing- en fleetmanagementsoftware Miles kan het gehele proces  op een veel efficiëntere manier beheerd worden en kan veel flexibeler en sneller ingespeeld worden op de veranderingen in de markt.

Browsergebaseerd

Miles maakt gebruik van een hypermoderne gebruikersinterface die draait in een webbrowser. Deze interface kan worden beschouwd als een webtoepassing met alle mogelijkheden van een desktoptoepassing. Het biedt alle voordelen van een browsergebaseerd systeem zonder de nadelen van een traditionele, op webpagina’s gebaseerde onlinetoepassing. Zo dient de software niet geïnstalleerd en up-to-date gehouden te worden op de PC van iedere back-office gebruiker. De bestaande browser op hun PC volstaat.

Mobiliteitspakketten

Met Miles wordt de hele levenscyclus van het leasecontract beheerd, van prospectie en prijsofferte tot de herverkoop van de wagen na het contract. Binnen de interface kan elk leasingbedrijf zijn eigen processen, producten en diensten configureren en optimaliseren. Zo kunnen ook nieuwe producten en diensten, zoals mobiliteitspakketten, erbinnen beheerd worden.

Look & feel

De wagenparken van de klanten van leasingbedrijven kunnen dankzij Miles doeltreffender beheerd worden. Dit komt grotendeels door de verbeterde interface. Deze biedt meer gebruiksvriendelijkheid en een verbeterde look & feel met gebruik van dashboards, diagrammen en grafieken. Bovendien kan de schermindeling volledig geconfigureerd en aangepast worden in functie van de specifieke behoeften van de gebruiker.

‘Super users’

Op termijn zullen alle Miles klanten op de nieuwe gebruikersinterface overschakelen. Het Nederlandse ALD Automotive is als eerste bezig met de omschakeling. Hun medewerkers krijgen een basisintroductie tot de nieuwe gebruikersinterface waarbij vier van hen zogenoemde ‘super users’ worden. Zij zullen niet enkel de eindgebruikers begeleiden, maar ook eerstelijnsondersteuning kunnen bieden.