Fiscaal voordelig een kunstcollectie opbouwen

Ondernemers en vrije beroepen kunnen onder dit concept een leasingcontract aangaan waarbij ze in ruil voor een maandelijks bedrag een kunstwerk huren op lange termijn. Dit kan als kost worden opgenomen in de resultaatrekening, en bijgevolg kan men dit maandelijkse bedrag vervolgens voor 100% fiscaal aftrekken.

Aan het einde van het contract koopt de leasingnemer het kunstwerk aan. Deze mogelijkheid om de restwaarde privé af te kopen is voor velen een aangename en fiscaal interessante formule om een kunstcollectie op te bouwen, zonder dat men meteen een groot kapitaal moet spenderen. Het verlaagt dus de drempel om kunst te kopen.

Nood aan betere omkadering en goede afspraken

Helaas is kunstleasing vandaag nog vrij onbekend, mede omwille van het feit dat er in België nog geen overkoepelend leasingsysteem bestaat. Indien onze overheid hierin een doorbraak zou kunnen forceren, zou het voor meer galerieën toegankelijk worden, wat de kunstverkoop duidelijk zou kunnen bevorderen.

Het nadeel van het systeem is immers dat galerijhouders de uitbetaling van de kunstenaar zelf moeten financieren. Zolang het kunstwerk in leasing is, heeft dit bijgevolg een enorme impact op hun cashflow. Weinig galerieën kunnen dit financieel aan. Gelukkig erkennen ook alsmaar meer kunstenaars dat ze hier beter van worden, en kan met hen dus vaak worden afgesproken dat niet alles meteen moet worden uitbetaald.