Dirk Boeykens, Voorzitter van de Belgische Leasing Vereniging

Kunt u de Belgische leasingmarkt in enkele cijfers samenvatten?

Onze sector heeft momenteel een totaal uitstaand bedrag van iets meer dan 13 miljard euro. Het gaat hierbij om meer dan 260.000 machines en rollend materieel. Als we kijken naar de initiële aanschafprijs van al deze goederen, financieren we gemiddeld investeringen van een bedrag van 45.000 à 50.000 euro. Via leasing worden dus courante investeringen gefinancierd, zoals bv. 100.000 wagens en 40.000 bedrijfsvoertuigen. De overige 120.000 bestaan uit o.a. kranen, heftrucks, inpakmachines, IT-infrastructuur, gebouwen,…

In de eerste negen maanden van 2015 is de Belgische leasingmarkt met maar liefst 13,8% gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Er is dus een duidelijke herneming van de investeringen in ons land, ook bij KMO’s en kleine handelaars.

Wat zijn de belangrijkste motivaties om te kiezen voor leasing?

In 2012 deed de Vlerick Business School een zeer interessante studie over leasing in België. De kwantitatieve studie stelde vast dat vooral winstgevende middelgrote en grote bedrijven die een belangrijke nood hebben aan externe financiering voor hun materiële vaste activa een beroep doen op financiële leasing.

In de eerste negen maanden van 2015 is de Belgische leasingmarkt met maar liefst 13,8% gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Er is dus een duidelijke herneming van de investeringen in ons land, ook bij KMO’s en kleine handelaars.

Bovendien toonde het kwalitatieve luik van de studie aan dat zowel operationele als financiële leasing voornamelijk worden gebruikt voor transportmiddelen, bedrijfswagens, machines en industriële apparatuur. De belangrijkste motivaties om te kiezen voor leasing bleken de voorspelbaarheid en transparantie van de betalingen, en het betere cash management.

Voor financiële leasing spelen bovendien de mogelijkheid om de lengte van het contract aan te passen en het feit dat 100% van het goed kan worden gefinancierd. Bij operationele leasing worden vooral de eventuele combinatie met extra services en het vermijden van alle risico’s rond het eigenaarschap sterk gewaardeerd. In het algemeen komen transparantie en flexibiliteit naar voren als dé grote voordelen ten opzichte van klassieke bankleningen.

Wat betekent dit dan voor de vele KMO’s die Vlaanderen rijk is?

Vandaag maakt één op de vier Belgische KMO’s gebruik van leasing. KMO’s moeten nu eenmaal regelmatig investeren, net zoals de grotere ondernemingen. Als men voldoende eigen middelen heeft kan dat eventueel op die manier, maar dan riskeert men wel andere opportuniteiten niet te kunnen financieren. Een bankkrediet is anderzijds vaak niet voldoende flexibel.