“Wat zijn we dan met wat we tot dan toe op de schoolbanken hebben geleerd? Wat studeer je dan best?, Welke skills moet je ontwikkelen?”, vragen studenten zich af. Jonge ouders zitten met dezelfde vragen. Wat geef je je kinderen mee als je niet weet wat de toekomst brengt? Door die onzekerheid, zien we jongeren vaker buiten de schoolmuren leren en experimenteren. Leergierig zijn ze wel. Een interesse of hobby kan namelijk leiden tot een job. Een liefhebber wordt een expert door zelf op onderzoek te gaan. Online via games, via internetfora of sociale media. Technologie maakt dit evident. Ouders zien we vaker het belang van creativiteit, ambitie, een gezonde werkethiek benadrukken in plaats van een specifieke job. Soft skills winnen met andere woorden aan belang en zullen minstens evens serieus moeten genomen worden als de hard skills waarop sollicitanten vandaag vooral worden afgerekend.

Bedrijfs- of jobcultuur

Uit een recent onderzoek voor Accent.Jobs leren we dat jongeren de sector van tewerkstelling minder belangrijk vinden dan de reputatie van een bedrijf. Ze gaan eerder op zoek naar een bedrijfs- of jobcultuur die bij hen past dan gewoon ‘ergens’ aan de slag te gaan. In de toekomst zullen sollicitanten met andere woorden niet enkel nog polsen naar het loon en de functie, maar ook naar de maatschappelijke relevantie van de potentiële werkgever. Bedrijven die investeren in people & planet zullen met andere woorden populairder en winstgevender worden. Want zij zullen de beste profielen aantrekken. TeslaMotors bijvoorbeeld. Recent haalde CEO Elon Musk de top drie van meest populaire en inspirerende mensen ter wereld bij jongeren onder de 30, en dit na Nelson Mandela en Paus Franciscus. Omdat hij beweert niet met winst bezig te zijn, maar met de leefbaarheid van onze wereld. Een sterk staaltje van employer branding.

Generatie Z

Waar we bij Trendwolves zeker van zijn is dat Gen Z (geboren tussen 1996 en 2010) zich in de toekomst niet meer zal kunnen vinden in de manier waarop we het concept werk vandaag invullen. Ze hebben weinig geduld voor van bovenaf opgelegde regeltjes en  protocol. Ze voelen zich meer thuis in een horizontale structuur, met mentors die geloven in het empoweren van hun werknemers, die open staan voor flexibiliteit, die ruimte laten voor zelfontplooiing en intrapreneurship. En als ze te vaak tegen onbegrip stuiten, zullen werknemers vlugger de benen nemen. Jongeren blijken namelijk een stuk ondernemender te zijn dan voorgaande generaties. Ze zijn niet bang om als freelancer of zelfstandige te starten, dingen uit te proberen en desnoods op hun bek te gaan. Ze durven ook vaker hun geluk te zoeken in het buitenland.

Globale mindset

Ouder generaties zijn opgegroeid met het idee van een globale economie. Dat je een business kan opstarten met partners van over de hele wereld, lijkt evident. Jongeren daarentegen groeien op in een globale mindset. Landsgrenzen houden hen niet tegen. Roaming freelancers en digitale nomaden die makkelijk ingezet kunnen worden voor een opdracht waar ook ter wereld… Dergelijke profielen zijn aan een opmars bezig, net als de platformen die hen de nodige ondersteuning bieden.

Uiteraard zullen niet alle toekomstige werknemers zo zijn, maar profielen zoals hierboven beschreven, zullen wel in aantal stijgen. Het vinden van de juiste profielen zullen er voor HR en Recruitment met andere woorden niet makkelijker op worden, zeker niet op langere termijn.  Eén ding is zeker: het worden boeiende tijden op de werkvloer.