Steeds diepere en hogere racks

Bij de inbouw van servers en storage apparatuur moet steeds vaker rekening worden gehouden met de toenemende diepte van deze apparatuur. Dit resulteert in IT-racks die 1 tot zelfs 1,2 meter diep zijn. Hierbij dient ook gedacht te worden aan de stroomverdeling van het rack. Dit gebeurt doorgaans via zogenaamde PDU’s (Power Distribution Units). Langs de andere zijde van de PDU’s worden dan meestal alle andere kabels geplaatst. Daarnaast zal de komende jaren ook de vraag naar hogere racks toenemen. Zo kan men plaats besparen en dus de ruimtelijke efficiëntie verhogen.

Koeling: meerdere opties

Naar koeling toe zijn zowel gesloten als geventileerde racks een mogelijkheid. Gesloten racks zijn zeker het overwegen waard, omdat de koeling op die manier op rackniveau kan gebeuren in plaats van op zaalniveau. Zo bekomt men een grotere koel- en energie-efficiëntie. Hiervoor bestaan modules die tussen de racks kunnen worden geplaatst. Zulke modules kunnen zowel met koelmiddel als met waterkoeling werken.

Vooral koelmiddel kent een sterke opgang. Het aantal IT-racks en de plaats die hiervoor beschikbaar is nemen immers af, zeker bij KMO’s. Dit maakt het in bepaalde gevallen mogelijk om koelunits met een kleiner vermogen in te bouwen.

Passieve of actieve stroomverdelers?

PDU’s (Power Distribution Units) bestaan ten slotte zowel in een passieve als actieve uitvoering. Actieve PDU’s bieden de mogelijkheid om te schakelen en te meten, zodat het bedrijf kan zien hoeveel stroom er wordt verbruikt en waar het meeste wordt verbruikt. Deze informatie kan gebruikt worden voor verdere optimalisaties op het vlak van energie-efficiëntie. Zeker in het licht van de stijgende energieprijzen zal het belang hiervan toenemen.