VEILIGHEID – Prisoncloud

Prisoncloud is een oplossing om gedetineerden te laten surfen in een gecontroleerde en afgesloten omgeving, waarbij veiligheid en betrouwbaarheid centraal staan. De gedetineerden hebben enkel toegang tot bepaalde goedgekeurde applicaties. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een eigen operating system op USB stick, die enkel verbinding maakt wanneer  de stick op de computer is aangesloten. Zo kan het gebruik van iedere gedetineerde worden getraceerd.

SCHAALBAARHEID– Pukkelpop

Door de vele duizenden gebruikers die op het zelfde moment proberen in te loggen bij de lancering van een ticketverkoop is er het risico dat de servers crashen. Om deze pieken op te vangen, wordt tijdelijk beroep gedaan op clouddiensten. Dankzij de cloud kan je heel eenvoudig up- en down-scalen.

BESCHIKBAARHEID – Bhaalu

Bhaalu is een collectieve videorecorder in de cloud waarmee je uitgesteld digitale TV kan kijken. Je kan tot 90 dagen terug in de tijd gaan om elk programma af te spelen wanneer je dat wilt. Je moet er dus niet meer zelf aan denken om iets op te nemen. De data zijn steeds beschikbaar.

FLEXIBILITEIT – Infrastructure as a service

Bedrijven hoeven zelf geen computersystemen meer aan te kopen. Ze kunnen de processor, het interne geheugen en de opslagcapaciteit gewoon online afnemen en inzetten waar en wanneer ze willen. Daarvoor betaalt het bedrijf per eenheid. Een software programmeur kan zo in enkele uren operationeel zijn, in vergelijking met 4 à 6 weken vroeger.

Waarvoor moet je opletten bij cloud computing?