Hoe kan men meer vrouwen naar IT-bedrijven trekken?

Pascale Van Damme, managing director van Dell EMC BeLux Com:In de eerste plaats is het volgens mij belangrijk dat het management team diversiteit en inclusiviteit aanstuurt. Daarnaast moet men de juiste structuren en governance opzetten om vrouwen aan te trekken, te behouden en te ontwikkelen. Maar ook het onderwijs speelt een cruciale rol. Al vanaf jonge leeftijd moeten we kinderen bewust maken van diversiteit en duidelijk maken dat er niet zoiets bestaat als ‘mannenjobs’ of ‘vrouwenjobs’. Iedereen moet doen waar men persoonlijk goed in is en zich goed bij voelt. Ook dient men nog meer meisjes aan te trekken voor de STEM-richtingen en uit te leggen welke steeds groeiende toegevoegde waarde technologie in onze maatschappij vertegenwoordigt.”

 

Al vanaf jonge leeftijd moeten we kinderen bewust
maken van diversiteit en duidelijk maken dat er niet
zoiets bestaat als ‘mannenjobs’ of ‘vrouwenjobs’.

 

“Om in een technologisch bedrijf zoals Dell EMC te werken hoef je niet noodzakelijk een technische achtergrond te hebben. We zoeken diverse profielen, waarbij het steeds belangrijk is dat men goed kan samenwerken en communiceren in diverse teams. Ten slotte is het ook cruciaal om een omgeving te creëren waar iedereen zich goed voelt, ongeacht de gender, generatie, cultuur, enz. Dat is uiteraard een moeilijke oefening die vraagt om een flexibel management, programma’s en tools.”

 

Hoe vertaalt dat zich concreet bij Dell EMC?

“Wij werken niet met bepaalde quota, maar we verwachten wel dat er voor elke job een vrouwelijke kandidate is. Daarnaast stellen we onze jobomschrijvingen zodanig op dat ze ook aantrekkelijk zijn voor vrouwen. In dit kader stimuleren we vrouwelijke werknemers om zich kandidaat te stellen voor een promotie indien ze beschikken over bepaalde capaciteiten. Ook besteden we meer aandacht aan competenties dan aan diploma’s, al blijft dat laatste op dit moment nog een belangrijk criterium. Verder moedigen we iedere werknemer aan om te werken aan een IDP (Individual Development Plan). Ook worden de verloning en bonussen van managers bepaald op basis van hoe divers hun team is en op welke manier ze bezig zijn met de ontwikkeling en begeleiding van hun teamgenoten.”

“We beschikken bovendien over een intern netwerk ‘Women at Work’, met een formeel mentorshipprogramma waar vrouwen worden gestimuleerd om te groeien in hun carrière. Maar ook onder meer ons Graduate Programme, de ‘Tell Dell’ survey (medewerkerstevredenheidsonderzoek), online communities, lokale workshops en onze initiatieven om een gezonde work-life balance te behouden passen in dat kader.”