CyclingPlanner is het jongste project van de Gentse applicatiespecialist eXsto dat digitale trainingsondersteuning gaat bieden aan de sportwereld. Door het digitaal plannen en afstemmen op geleverde fysieke inspanningen door middel van monitoring krijgt de sporter, al dan niet ondersteund door een personal coach, sneller inzichten in zijn prestatieverandering en trainingsvooruitzichten. Een subliem topproject als toonbeeld van het digitale ondernemen van vandaag.

 

Data integreren is het nieuwe sneller denken
 

De uitwerking van dit uitdagend project is zeer gelijklopend met digitalisatieprojecten uit de bedrijfswereld. “De Vlaamse ondernemer kende nogal de gewoonte om zowel data als applicatiearchitectuur in eigen beheer te nemen, en zo controle te blijven houden. De cloud heeft dit gedrag grondig veranderd”, aldus Guy Anthuenis, zaakvoerder van digitale adviesverlener eXsto. “We gebruiken allemaal verschillende apps door elkaar, elk met zijn eigen sterke punten, net zoals sportapps. Voordeel is dat je zeer snel digitale behoeften ziet vertaald worden in realiseerbare oplossingen, vaak aan een lage kost. Daar moet je op inspelen.” Sprekend voorbeeld is shopify.com. Met enkele klikken heb je zo jouw webwinkel. Maar dan? “De volledige kracht van digitalisatie ligt echter in integratie van data, zeg maar de doorstroming binnen de achterliggende bedrijfsactiviteiten”, zo weet Anthuenis. “Verkoop, projectbeheer, aankoop, productie, rapportering, enz. Hoe sneller data kan doorstromen, hoe sneller business gaat. Als je vertrekt van bestaande platformen en die aanvult met intelligente dataflows, zie je veel sneller resultaat.”

 

Expertise als ondersteuning
 

Makkelijk is het uiteraard niet om al die data met elkaar te laten communiceren. Een specialisatie op zich in de digitale economie. Zo bestaan er bedrijven die anderen helpen om hun digitalisatieprojecten in kaart te brengen. Anthuenis licht toe: “Wij adviseren bedrijven over welke cloudtechnologieën ze best kunnen inschakelen om hun bedrijfsdata en processen te integreren. We modelleren datastromen, zoeken de juiste partners en begeleiden de transitie. Want bedrijven missen vaak die expertise als ondersteuning.”

Als gedreven sportman startte Anthuenis zijn project CyclingPlanner vanuit de nood aan eenzelfde expertise in de sportwereld. “Er is een zee aan informatie beschikbaar die maar weinig benut wordt. Informatie sijpelt te traag door en analyses gebeuren vaak nog manueel en zijn tijdsintensief. Zeer vergelijkbaar met wat we zien in de zakenwereld.” Voortbouwen op bestaande sportapps en de data onmiddellijk verwerken tot intelligente signalen, kan sportcoaching voortaan naar een hoger niveau tillen.