Te projectgedreven aanpak

Slechts 28% van de ondervraagde bedrijven heeft een BI-strategie. Nochtans is dit een belangrijke voorwaarde voor een duurzame aanpassing van de BI-activiteiten aan de bedrijfsdoelen. Het betekent in feite dat BI nog steeds benaderd wordt vanuit een geïsoleerde en projectgedreven aanpak. Als gevolg daarvan is er geen holistische coördinatie van de BI-activiteiten. Veel bedrijven ontkennen daarmee het integratieve en alomvattende karakter van BI.

Onvoldoende consistentie

Dit komt omdat ze in het kader van BI enkel gebruik maken van de IT-structuren en processen, die slechts bedoeld zijn om operationele systemen en bedrijfsprocessen te ondersteunen. De specifieke eisen van BI worden onvoldoende opgenomen in organisatieontwerp wat leidt tot een onvoldoende consistentie, flexibiliteit en betrouwbaarheid. Een bijkomend probleem is het tekort aan BI-experts. 24% van de bedrijven geeft aan dat ze niet beschikken over experts met de benodigde vaardigheden. Dit is niet zo verwonderlijk omdat BI experts een breed scala aan kennis en vaardigheden moeten hebben. Omdat het moeilijk is om voor een persoon om over al deze vaardigheden te beschikken moeten bedrijven overwegen om een BI competentiecentrum op te richten dat alle expertise in één team verenigt.

Tips voor een betere benutting van BI

  • Maak van datakwaliteit de prioriteit
  • Zorg voor afgebakende BI-structuren en processen met oog voor flexibiliteit voor de gebruiker
  • Laat u niet van de wijs brengen door de hype rond Big Data. Maak een juiste beoordeling over de beste aanpak van Big Data voor uw bedrijf.