Interview met David De Vos, cloud solutions architect bij Synergics.

 

In welke zin wordt de virtuele wereld waarin we ons momenteel bevinden bedreigd?

“Veel bedrijven outsourcen hun kernapplicaties omdat dit hen heel wat voordelen oplevert. Het vergroot echter ook de complexiteit en zorgt ervoor dat het aantal risico’s waaraan men is blootgesteld blijft toenemen. In het verleden was het meestal zo dat de netwerk firewall het voornaamste aanvalspunt was voor hackers. Vandaag is die technologie echter dermate volwassen en beveiligd dat men zich eerder op de medewerkers begint te richten.”

 

Wat is het belang van online veiligheid?

“Online veiligheid is te lang genegeerd. Vaak ging men ervan uit dat enkel andere bedrijven het doelwit waren van hackers. Gelukkig zien we nu eindelijk beweging. Het belang hiervan zou zich moeten vertalen in een topprioriteit. Dit geldt zeker voor bedrijven die diensten aanbieden en daarbij omgaan met informatie van derden, maar ook voor productiebedrijven. Niemand wil immers dat zijn intellectueel eigendom online te grabbel wordt gegooid en er plots concurrenten ontstaan die hetzelfde produceren.”

 

Hoe kan men die online veiligheid best uitbouwen?

“In feite zou online beveiliging moeten worden opgebouwd in verschillende lagen, vergelijkbaar met de pellen van een ajuin. Elke laag wordt dan gekenmerkt met een beveiligingstechniek. Eén oplossing is immers nooit volledig omsluitend. Best kiest men voor een combinatie van een firewall, virusscanner, encryptie van documenten, extra bescherming van inloggegevens door ze te koppelen aan een mobiel nummer, enz. Zo zijn medewerkers beter beschermd en wordt het moeilijker voor hackers om hun plannen uit te voeren.”

 

Wat zijn de grootste drempels om dit ook effectief te implementeren?

“In het verleden zag men beveiliging steeds als een kost en een vermindering van het comfort. Hoe meer beveiliging, hoe meer acties er doorgaans immers nodig zijn om een handeling te kunnen uitvoeren. Het komt er echter op aan om de juiste middenweg te vinden tussen comfort en veiligheid. Bovendien heeft een sterke beveiliging dankzij de nieuwe technologieën vandaag veel minder impact op het comfort dan vroeger.”

 

Welke rol kan de GDPR spelen?

“De GDPR is alvast een stap in de goede richting. Bedrijven waren tot op heden immers regelmatig het slachtoffer van hacking. Vaak waren de persoonsgegevens van klanten en personeel dan het slachtoffer. Dankzij deze regulatie zijn bedrijven nu verplicht om deze data beter te beschermen.”