Dat cloud computing in de lift zit, bewijzen de cijfers van Oracle, de wereldwijde marktleider in dit domein. Het laatste boekjaar stegen hun inkomsten in cloud computing met 60 % tot 5 miljard dollar.

 

Naar de cloud op eigen tempo
 

Vandaag is nagenoeg elke onderneming ervan overtuigd dat ze naar de cloud moeten. Het belangrijkste argument is de verminderde onderhoudskosten. Vaak kiest men voor een stapsgewijze overgang op eigen tempo. In de overgangsfase staat er vaak een deel on premise en een deel in de cloud.

 

Waar beginnen met je digitale transformatie?
 

Heel wat bedrijven starten hun digitale transformatie naar de cloud bij de lancering van een nieuwe service. Het is de ideale gelegenheid om de eerste ervaring op te doen. Ook in de test- en ontwikkelingsomgevingen van bedrijven zijn er heel wat quick wins te behalen. Deze departementen maken traditioneel gebruik van heel wat eigen hardware- en softwaresystemen. Door deze naar de cloud te verhuizen, kunnen er heel wat kosten bespaard worden.

 

Artificiële intelligentie is hot
 

Slimme bedrijven stoppen hun digitale transformatie niet bij een overgang naar de cloud. Artificial Intelligence (AI) is voor velen de volgende logische stap. AI is lang in de hypesfeer blijven hangen, maar vandaag zien we meer en meer ondernemingen die concrete zaken doen die verder gaan dan business intelligence.

 

Autonomous database
 

Autonomous databases is een goed praktijkvoorbeeld van hoe artificiële intelligentie het ondernemingen een stuk makkelijker maakt. Het opzetten van een nieuwe database had vroeger heel wat voeten in de aarde. Als onderneming moest je niet alleen op voorhand nadenken over de grootte en performantie, er moest ook storage en memory voorzien worden. Een autonomous database integreert intelligente machine learning technologie die alle onderhouds- en beveiligingstaken automatiseert.

 

Blockchain
 

Blockchain is een systeem voor het onderhoud van gedistribueerde grootboeken. De technologie maakt gebruik van peer-to-peer protocollen. Bijgevolg is er geen externe derde partij nodig om de integriteit en beveiliging van de gegevens te garanderen. Zo kunnen transacties tussen twee partijen zonder vertraging en in een beveiligde business omgeving uitgevoerd worden. Blockchain wordt algemeen beschouwd als de technologie die het meest impact zal hebben op de zakelijke wereld van de komende tien jaar, maar nog dan big data, cloud computing of AI.