Uitleg door Piet Van Poucke, gedelegeerd bestuurder van Linea Trovata.


 

Linea Trovata ontstond in 2005 vanuit de innovatiewerkgroep rond duurzame energie ‘La Trovata’. Vanuit hun wetenschappelijk perspectief benadrukken ze de sterke troeven van natuurlijke, hernieuwbare energiebronnen - zoals zonne-energie - ten opzichte van fossiele brandstoffen. “In België zorgden beleidskeuzes in het verleden voor enige controverse”, aldus Van Poucke. “Het trauma van de oversubsidiëring laat nog steeds zijn sporen na. We moeten elke vierkante meter optimaal benutten in het belang van de maatschappij en dat doen we tot nu toe te weinig."

"Het beleid zou een aantal drempels voor zowel bedrijven als particulieren versneld kunnen wegwerken. Enerzijds moeten bedrijven hun opgewekte zonne-energie nog grotendeels lokaal verbruiken, letterlijk: ‘onder het dak’. Deze afhankelijkheid van lokaal verbruik wordt hier in België opgelegd en dat verschilt wezenlijk met de regelingen in onze buurlanden, die deze vereiste niet kennen en daardoor sneller en meer zonneprojecten kunnen ontwikkelen. Energie winnen uit zonnepanelen is minstens zo rendabel als via windmolens. Voor windenergie wordt terecht geen eis tot verbruik op de installatieplaats opgelegd, waarom dan wel voor zonne-energie?”

 

 

Totaaltechniek

Voor windenergie wordt terecht geen eis tot verbruik op de installatieplaats opgelegd, waarom dan wel voor zonne-energie?

“Anderzijds kan bijvoorbeeld het vergunningsbeleid rond zonnecarports en grondopstellingen versoepelen, kan het zonnedelen versneld mogelijk worden gemaakt, kan meer op wijkniveau worden geredeneerd, moet zonne-energie lokaal perceelsoverschrijdend kunnen, zou zonne-energie op watervlaktes vlotter toepasbaar moeten, enz. Bij Linea Trovata werken we verder aan enkele spraakmakende nieuwe technieken: esthetische zonnegevels, carports en daken met geïntegreerde zonne-energie op een manier die naast ecologische ook economische voordelen biedt. Als je dat combineert met slimme energiemanagementsystemen, batterijen waarvan de kostprijs verder daalt en thermische buffertanks (gekoppeld aan diverse types warmtepompen), dan heb je een totaaltechniek die de wereld echt vooruithelpt.”

 

Expertise levert op

“Deze uitdagingen maken het vandaag extra belangrijk om een partner te kiezen met jarenlange praktijk- en investeringservaring die kan meedenken over hoe zonne-energie in een specifieke situatie optimaal kan renderen. Als onafhankelijke speler zijn we in staat om snel de beste oplossing aan te bieden voor ieder bedrijf of huis: we bieden telkens opnieuw op basis van betrouwbare meetdata en realistische berekeningen tegen een zeer correcte prijs een verzekerde besparing.”