Wat zijn volgens u de belangrijkste uitdagingen in de supply chain?

“Door de e-commerce verwachten consumenten vandaag een zeer hoge servicegraad, en die verwachtingen sijpelen nu ook door naar de B2B-wereld. Hierdoor ontstaat er een enorme druk op magazijnen. Er wordt van hen verwacht dat ze net zoals webwinkels op zeer korte tijd kunnen leveren.”

“Ook just-in-time leveringen worden alsmaar vaker gevraagd, want steeds minder bedrijven werken nog met een stock. Wanneer het bij hen binnenkomt, moet het meteen kunnen worden verwerkt. Om te beantwoorden aan deze veranderende vragen moeten magazijnen zelf voldoende voorraad opbouwen, zodat ze sneller kunnen uitleveren. De volumes in de magazijnen nemen dus spectaculair toe.”
 

Wat zijn de gevolgen van die toenemende vraag naar snelheid en flexibiliteit?

“Magazijnen krijgen steeds meer te maken met piekmomenten, waarbij men op korte termijn plots zeer veel moet kunnen uitleveren. Het aantal bewegingen dat moet gebeuren, is dus heel volatiel. Dat vraagt om een systeem waarmee piekprestaties flexibel kunnen worden verwerkt, zonder dat er voor die enkele drukke uren extra personeel moet worden aangeworven.”

Magazijnen krijgen steeds meer te maken met piekmomenten, waarbij men op korte termijn plots zeer veel moet kunnen uitleveren.

“De toenemende vraag om snel en flexibel te werken verhoogt bovendien de druk bij het personeel, wat vervolgens leidt tot meer fouten. De klant accepteert dat echter niet, en zal goederen met fouten meteen retourneren. Daarom komen er extra controlestations aan het einde van de picking-processen, maar die brengen dan weer een hogere operationele kost met zich mee.”
 

Wat zijn de mogelijke oplossingen?

“Naast traditionele reksystemen bieden wij ook software voor het beheer, randapparatuur, automatisatie en semi-automatisatie aan. Onze businessanalisten wenden deze aan in functie van de klantenverwachtingen. Tot hoe laat kan iemand bestellen? Hoe laat moet de levering dan buiten zijn om ze tijdig bij de klant te krijgen? Wat zijn de groeiplannen voor de komende jaren? Gaat het over een nieuw of een bestaand magazijn? Op basis van die vragen stellen onze businessanalisten een plan op met de meest gunstige ROI. Meestal stellen we drie jaar voorop als maximale termijn waarop de investering moet zijn terugverdiend.”
 

In welke technologie zien jullie veel potentieel?

“In omgevingen waar snelheid en plaatswinst belangrijk zijn, stellen we vaak een Modula Lift voor. Dit stockagesysteem biedt immers een antwoord op veel van de pijnpunten die ik hiervoor beschreef. Een Modula Lift zorgt voor een enorme plaatsbesparing omdat ze de volledige hoogte van het magazijn kan innemen.”

“Bovendien werkt het systeem volgens het principe van ‘goederen naar de man’. Werknemers moeten dus niet langer met een kar door het magazijn wandelen, want daarmee verliezen ze veel tijd. De machine brengt het product op heuphoogte naar de werknemer. Terwijl die werknemer uit de ene lade een product neemt, staat de andere lade al klaar om een nieuw product te nemen. Zo neemt de output per werknemer vele malen toe en kan het bedrijf zonder extra loonkosten groeien.”

“Dankzij laserindicaties en de lagere werkdruk zullen werknemers sneller kunnen werken zonder dat het zo aanvoelt. Op die manier wordt er foutloos gewerkt. Dat maakt vervolgens dat de controlestations, die haast verplicht zijn aan het einde van klassieke systemen, ook niet meer nodig zijn. Ook op die manier betekent het een besparing.”
 

Is zo’n Modula Lift dan voor ieder bedrijf dé oplossing?

We houden continu de markt in het oog om nieuwe technologieën te ontdekken en eventueel mee op te nemen in ons portfolio.

“De Modula Lift is slechts één van de oplossingen die we aanbieden. We zijn geen fabrikant, maar een integrator. In die zin kunnen onze businessanalisten objectief advies geven en daarbij uit een brede waaier van oplossingen grijpen. We houden continu de markt in het oog om nieuwe technologieën te ontdekken en eventueel mee op te nemen in ons portfolio.”
 

Hoe belangrijk is software in dit verhaal?

“De software is in feite de belangrijkste component in het hele verhaal, want deze vormt het hart van alle systemen. Liften en rekken zijn goed, maar zonder een intelligent beheersysteem is hun meerwaarde lang niet zo groot. Slimme software zorgt voor een maximale output van de machines, laat hen zo snel mogelijk bewegen en zorgt ervoor dat ieder leeg vakje onmiddellijk weer gevuld wordt. Zo wordt de plaats optimaal benut.”

“Bovendien kan deze worden gekoppeld aan het ERP-systeem van het bedrijf, waardoor men volledig papierloos kan gaan werken. Orders worden ingelezen en automatisch afgeboekt bij verzending. Het is een bewuste keuze van ons om deze software zelf lokaal te ontwikkelen. Vaak is er immers maatwerk nodig, want niet ieder magazijn is qua werking een exacte kopie. Zo maken we het verschil en maximaliseren we de efficiëntie.”