“De snelste en waarschijnlijk ook de grootste evolutie in de wereld van de verlichting is ongetwijfeld de ontwikkeling van de ledtechnologie. Geen enkele andere evolutie in de verlichting was ooit zo snel evoluerend en ingrijpend. De groeicurve gaat zelfs tot 95%”, opent Vandendael.

“De belangrijkste troef van ledverlichting is dat het een enorme besparing op de energiefactuur oplevert. Aanvankelijk was ledverlichting nog niet zo krachtig en was het rendement dus nog niet erg heel hoog. Intussen is dat wel het geval, waardoor de terugverdientijd sterk gereduceerd is. Bovendien levert het een energiebesparing van meer dan 80% op, in tegenstelling tot 50 à 60% bij vorige geautomatiseerde technologieën. Ook de combinatiemogelijkheden met bewegingssensoren zijn sterk toegenomen. Om die reden heeft ledverlichting op zeer korte tijd alle andere types van lichtbronnen voorbijgestoken”, aldus Vandendael.
 

Gewone bewegingssensor

“Uit recent Belgisch onderzoek blijkt dat maar liefst 75% van alle automatisaties niet werkt zoals vooropgesteld. Daarnaast biedt 72% niet het beloofde comfort. Ongeveer 25% verbruikt zelfs meer energie dan men op papier beweert. Omdat veel sensoren niet het verhoopte resultaat opleveren, worden ze vaak afgeplakt, weggenomen of afgekoppeld. Eigenlijk is het dan een nutteloze investering geweest.”

Een gewone bewegingssensor is in feite een ‘dom’ ding. Een goede automatisatie maakt gebruik van geconnecteerde bewegingssensoren én van alle andere gebruikte elektronica.

Vandendael: “Een gewone bewegingssensor is in feite een ‘dom’ ding. Wanneer hij beweging ziet, schakelt hij het licht aan. Wanneer er geen beweging meer is, doet hij het licht terug uit of worden de ledarmaturen gedimd. Gewoon sensoren plaatsen, is dus niet voldoende. Wie investeert in een automatisatie moet dat ook meteen goed doen. Lowbudgetautomatisatie geeft heel vaak meer kommer dan kwel. Wanneer je je automatisatie goed aanpakt, krijg je bovendien meer subsidies van zowel de overheid als de netbeheerder.”
 

Geconnecteerde bewegingssensoren

“Een goede automatisatie maakt gebruik van geconnecteerde bewegingssensoren én van alle andere gebruikte elektronica. Zo krijg je immers een automatische terugkoppeling van wat er niet goed werkt, geen spanning heeft, onvoldoende gebruikt wordt, enz. Dat vraagt dan wel om een degelijke software die de signalen juist kan interpreteren. Enkel zo kan je ervoor zorgen dat het systeem gedurende de volledige levensduur optimaal blijft functioneren”, zegt Vandendael.

"Bij onze adviezen zijn alle voorstellen - los van het steeds gebruiken van Dali drivers - supplementair ook nog voorzien van volledig wireless IoT-nodes. Daarbij worden ‘domme’ sensoren gekoppeld aan intelligente software. Zo kan je zeer specifiek programmeren wat een sensor in een bepaalde situatie en op een bepaald tijdstip moet doen. Bij een gewone bewegingsdetector weet je niet hoe vaak deze bewegingen ziet. Een geconnecteerde bewegingssensor houdt daarentegen elke registratie bij.”


 

Neutraal advies

Vandendael: “Steeds meer bedrijven streven naar een optimale verlichtingsrenovatie waarbij hun energiekosten kunnen worden verminderd. Zulke ‘relighting’ wordt echter steeds technischer en complexer. Daarom bieden wij neutraal advies aan waarbij we putten uit meer dan 30 jaar ervaring in de sector. Die neutraliteit is enorm belangrijk voor bedrijven, want het betekent dat we voor onze adviezen niet gebonden zijn aan bepaalde fabrikanten.”

De investering uitstellen, betekent dat men dan geld blijft uitgeven aan te hoge energiekosten, waardoor men dus eigenlijk elke maand nutteloze en onnodige energie betaalt.

“We streven effectief naar de beste oplossing voor ieder bedrijf. En daarin slagen we via individuele projectopvolging, coaching door het hele traject heen en de koppeling met intelligente software. De berekende besparingen uit onze dossiers liggen in de praktijk steeds hoger. De effectief bespaarde energie, die lees je gewoon af op je eigen beeldscherm. We bieden hierop trouwens ook resultaatsgaranties.”
 

Toenemende vraag

“Vroeger was het vaak enorm moeilijk om bedrijven te overtuigen dat ze moesten investeren in verlichtingsrenovatie. Bij een nieuwbouwproject is een bedrijf verplicht om na te denken over zijn verlichting en daarvoor een oplossing te vinden. Bij een renovatie beschikt het bedrijf daarentegen al over verlichting. Het moet dus echt overtuigd worden om verder te gaan”, aldus Vandendael.

“In het verleden ging men er dan vaak vanuit dat een investering in nieuwe verlichting nog kon wachten en dus geen prioriteit was. Deze investering uitstellen, betekent echter dat men dan geld blijft uitgeven aan te hoge energiekosten, waardoor men dus eigenlijk elke maand nutteloze en onnodige energie betaalt. Gelukkig is het bewustzijn in de Belgische bedrijfswereld over de voordelen van verlichtingsrenovatie intussen sterk gegroeid, waardoor ook de vraag sterk is toegenomen.”