Een bedrijf uit de grond stampen is zowel op administratief als financieel vlak niet eenvoudig. Vooral de sociale en fiscale wetgeving wordt door ondernemers in België als complex ervaren. We mogen de impact van een kwaliteitsvolle wetgeving echter niet onderschatten - deze heeft immers een zeker effect op de competitiviteit van onze Belgische ondernemingen. Investeren in een kwaliteitsvolle regelgeving kan een belangrijke strategie zijn om de economie aan te zwengelen.

 

Meer zekerheid
 

Het kan aantrekkelijk zijn om een bestaande activiteit over te nemen en dus niet van nul te moeten beginnen. Op die manier wordt een startende ondernemer met minder onzekerheid geconfronteerd. De onderneming heeft immers al een trackrecord, waardoor hij heel wat tijd kan besparen. Daartegenover staat dan weer dat een overnemer onmiddellijk moet meedraaien in een bestaande onderneming.

Een bedrijfsovername zorgt er in heel wat gevallen ook voor dat een bedrijf kan blijven bestaan en de jobs behouden blijven. Hoewel heel wat ondernemers die een stap opzij willen zetten in eerste instantie op zoek gaan naar familiale opvolging, wordt steeds vaker een verkoop overwogen. Door de vergrijzing wint dat type overname aan belang. Een grote groep ondernemers uit de babyboomgeneratie zal tegen 2030 de pensioenleeftijd bereiken en op zoek gaan naar een geïnteresseerde interne of externe overnemer. Een eventuele overname bereid je niet van vandaag op morgen voor: een goede ondernemer kijkt al tijdig uit naar een opvolger.

 

Internationale groei
 

De overname van vaak relatief kleine, jonge en innovatieve ondernemingen is steeds vaker een alternatief voor interne innovatie. Steeds meer grote ondernemingen monitoren actief het start-uplandschap om potentieel interessante ondernemingen te identificeren. Daarnaast bestaan er steeds meer organisaties die specifiek gericht zijn op het samenbrengen van grote ondernemingen en start-ups.

Anderzijds biedt deze interesse van grote ondernemingen ook opportuniteiten voor start-ups. Na een overname krijgen ze vaak toegang tot bijkomend kapitaal, nieuwe contacten en een veel groter commercieel netwerk. Al deze elementen kunnen de overgenomen onderneming helpen internationaliseren en groeien.

Tot slot bieden overnames ook mogelijkheden op het vlak van markt- en productiegroei, bijvoorbeeld door een grotere commerciële slagkracht van overnemers of door overnames in andere markten of landen die de toegang tot nieuwe markten vergemakkelijken.

 

Een nieuw avontuur
 

Ondernemers die hun onderneming verkopen, zitten bovendien meestal niet stil. Ze beginnen aan een volgend avontuur of ze begeleiden nieuwe ondernemers bij het uitbouwen van hun onderneming. Als deze ondernemingen in België blijven, kunnen ze ook hier tewerkstelling en groeiopportuniteiten realiseren. Het is daarbij belangrijk dat men steeds op lange termijn blijft denken: een goed functionerend bedrijf uit de grond stampen dat toegevoegde waarde creëert voor de ondernemer, de werknemers en de lokale gemeenschap. Als dat bedrijf in Belgische handen kan blijven, des te beter.