Hoe doet Vlaanderen het economisch in vergelijking met de haar omringende regio’s?

 

Philippe Muyters: “Vlaanderen doet het met een verwachte groei van tenminste 1,8% beter dan de andere gewesten en groeit ook beduidend meer dan in 2016 (1,4%). De Vlaamse werkloosheid daalt intussen al meer dan 25 ononderbroken maanden. Het aantal start-ups staat op een recordhoogte terwijl ook het consumentenvertrouwen momenteel hoger ligt dan vóór het uitbreken van de economische en financiële crisis.”

“Daarnaast ging onze export vorig jaar voor het eerst over de grens van 300 miljard euro. Dat maakt van Vlaanderen wereldwijd de dertiende grootste exporteur. Vlaanderen doet het dus goed. Al is het werk nooit af natuurlijk. Stilstaan is achteruitgaan.”

 

Welke rol speelt innovatie in het versterken van onze economische positie?
 

"De vierde industriële revolutie, met zijn verregaande digitalisering en robotisering, maakt dat de voortdurende transformatie van de economie steeds sneller gaat. Als je even niet oplet, heb je de trein gemist.”

 

“Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk innovatie is voor Vlaanderen. We hebben nu eenmaal een kleine interne afzetmarkt en zijn dus erg gebaat bij een open economie. Want in een wereld waarin je met één klik contact neemt met een leverancier in Argentinië of door te swipen nog snel iets bestelt in China, kan enkel wie durft innoveren internationaal uitblinken. Gelukkig hebben onze Vlaamse bedrijven dat goed begrepen. Onze kmo's bekleden Europees de vijfde plaats inzake proces- en productinnovatie. Uiteindelijk profiteert elke Vlaming daarvan, want het zijn uiteindelijk die ontwikkelingen die zorgen voor jobcreatie.”

 

Wat zijn momenteel de belangrijkste evoluties en tendensen die een invloed hebben op onze economie?

 

“Jobs veranderen fundamenteel van inhoud, oude jobs verdwijnen en nieuwe jobs verschijnen. Had je vijftien jaar geleden aan iemand verteld dat je je brood ging verdienen door apps te ontwikkelen, dan had die wellicht ook wat vreemd gekeken. De vierde industriële revolutie met zijn verregaande digitalisering en robotisering, met zijn connectiviteit van alles met alles maakt dat die voortdurende transformatie van de economie steeds sneller gaat. Als je even niet oplet, heb je de trein gemist.”

 

Hoe kan innovatie ons helpen om de uitdagingen van deze evoluties te overwinnen?
 

"We moeten er ons bewust van zijn dat innovatie vandaag geboren wordt uit samenwerking. Ook daarin is Vlaanderen overigens absoluut top in Europa.”

“Deze evoluties bieden ons een enorme kans. Co-bots, robotten die samenwerken met mensen, kunnen een aantal belastende taken overnemen waardoor het langer moeten werken een stuk eenvoudiger wordt. De fileproblematiek kan voor een stuk worden opgelost door een aantal zelfrijdende wagens op weg te sturen die ervoor zorgen dat het verkeer veel vlotter verloopt. Dat zijn écht geen futuristische ideeën: momenteel lopen er zo verschillende projecten in Vlaanderen.”

 

Wat zijn uw prioriteiten als Vlaams minister van Economie en Innovatie?

 

“Het is mijn taak om te sleutelen aan de ideale omgeving waarbinnen ondernemers kunnen presteren. De voorbije jaren werkten we bijvoorbeeld al heel wat drempels weg die innovatie eerder afremden dan stimuleerden. Zo zet ik fel in op samenwerking tussen bedrijven, sectoren en kennisinstellingen. We moeten er ons bewust van zijn dat innovatie vandaag geboren wordt uit samenwerking. Ook daarin is Vlaanderen overigens absoluut top in Europa.”