Nieuwe contexten en nieuwe verwachtingen dagen alle spelers uit. Als grote bank-verzekeraar neemt KBC alvast zijn verantwoordelijkheid om mee te werken aan een duurzame en veerkrachtige toekomst. De duurzaamheidsstrategie is gebaseerd op drie hoekstenen: verantwoord gedrag bij alle medewerkers stimuleren, de negatieve impact op de samenleving beperken en de positieve impact vergroten.

 

Ondernemers helpen groeien

KBC steunt de lokale economie door kredieten te verstrekken aan handelaars en KMO’s, zodat ze hun bedrijf verder kunnen uitbouwen. En time is money, dus kan dat zelfs binnen de 24 uur. Daarnaast dragen ook aangepaste verzekeringen, snelle vergoedingen en accuraat preventieadvies bij tot een positief ondernemersklimaat. Via Start it@KBC, de grootste incubator van België, krijgen start-ups begeleiding op hun weg naar innovatief en duurzaam ondernemerschap. Bolero, het onlinebeurshuis van KBC, biedt starters bovendien de mogelijkheid om via crowdfunding kapitaal op te halen.

 

Eenvoud in complexiteit

Via Start it@KBC krijgen start-ups begeleiding op hun weg naar innovatief en duurzaam ondernemerschap.

Financiële kwesties lijken altijd ingewikkelder dan ze zijn. Klanten helpen om juiste keuzes te maken, is fundamenteel. Dat begint bij duidelijke, transparante en eenvoudige informatie. De persoonlijke aanpak van onze medewerkers zorgt voor extra ondersteuning. Breder bijdragen tot een gezonde financiële attitude is een ander belangrijk punt. De gratis ‘Get-a-Teacher’- lespakketten voor scholen geven jongeren inzicht in de financiële wereld en in hun eigen financiële situatie. Via de gratis DIGIwijs-opleidingen en DIGI-dinsdagen kunnen klanten hun eerste stappen zetten in de digitale wereld en zijn ze helemaal mee met de digitale toepassingen.

 

Vandaag actie voor de wereld van morgen

De klimaatverandering raakt ons allemaal. Het verkleinen van de eigen milieuvoetafdruk vraagt uiteraard blijvende aandacht, maar daarnaast biedt KBC zijn klanten ook mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan een koolstofarmere samenleving. Van een groene lening en een renovatiekrediet voor mede-eigenaars, over een aangepaste verzekering voor zonnepanelen of een elektrische leasefiets, tot een aangepast renovatie-energieadvies voor particulieren en een geïntegreerd energie-efficiëntieprogramma in combinatie met een financiering voor bedrijven.

Door een sterke samenwerking met andere partijen worden ook nieuwe energieprojecten en financieringsmogelijkheden verkend. Daarnaast bracht KBC dit jaar als eerste Belgische financiële instelling een eigen groene obligatielening uit. Met de opbrengsten van deze eerste green bond worden leningen voor duurzame investeringen gefinancierd.

 

Samen naar een duurzame mobiliteit

Duurzame fondsen doorstaan een strenge screening. Die experts adviseren over het gehanteerde duurzaamheidsbeleid en de resultaten van het duurzaamheidsonderzoek.

Ook op vlak van duurzame mobiliteit wil KBC de referentie zijn, al is het niet vanzelfsprekend om financiële diensten en producten te ontwikkelen met een positieve impact op mobiliteit. Samenwerken met partners is daarom de boodschap. Vanuit deze gedachte hebben VAB, KBC Autolease en KBC Verzekeringen een samenwerking opgezet die uniek is op de Belgische markt: financiering, verzekeringen, preventie en bijstand onder één dak. De fietslease biedt bedrijven een alternatief voor de wagen van hun medewerkers. En door een samenwerking met De Lijn en de parkeer-app 4411 biedt KBC zijn klanten mogelijkheden voor een soepelere mobiliteit. In de toekomst zullen dit type partnerships nog uitbreiden.

 

Beleggen in een duurzame toekomst

De bank-verzekeraar heeft meer dan 25 jaar ervaring in duurzaam beleggen en werkt continu verder aan een verbreding van zijn aanbod. Stuk voor stuk duurzame fondsen voor beleggers die niet alleen een potentieel hoger rendement willen, maar die ook geven om de huidige en volgende generaties.

Duurzame fondsen doorstaan een strenge screening (met selectiecriteria over milieu, sociaal beleid en deugdelijk bestuur). KBC werkt samen met een externe adviesraad van onafhankelijke experts (SRI Advisory Board). Die experts adviseren over het gehanteerde duurzaamheidsbeleid en de resultaten van het duurzaamheidsonderzoek.

 

Experts met een persoonlijke toets

Een duurzame bank-verzekeraar is klaar voor de toekomst. Maar hoe ziet die toekomst eruit in een steeds sneller veranderende wereld? KBC stimuleert zijn medewerkers om signalen uit de samenleving op te vangen, creatief en innovatief te denken, hun talenten te ontwikkelen en kennis te blijven uitbouwen. Er is immers veel expertise nodig om te kunnen inspelen op de almaar wijzigende behoeften en noden van klanten. Maar zeker zo belangrijk is het alert luisteren naar klanten en het openstaan voor feedback. Dat kan enkel in een omgeving waarin vertrouwen heerst en het persoonlijke contact primeert.