Een bureaustoel moet toch worden aangeschaft, dus men kan beter wat meer investeren in een kwalitatief en ergonomisch exemplaar. Voor de werknemer betekent het een verhoging van zijn productiviteit en levenskwaliteit, zowel op het werk als privé. We vragen uitleg aan Kris Stoop van Dauphin.

Hoe vindt u voor iedereen de ideale stoel?

“Veel is afhankelijk van de werksituatie: hoeveel uur per dag men de stoel gebruikt, of er verschillende taken worden uitgevoerd en welke, of men die stoel en/of een bureaumeubel deelt met anderen, de zithouding, het budget, de gewenste stijl,… Al deze parameters kunnen we niet vanop afstand vaststellen, dus het is belangrijk dat we bij de klant ter plaatse een gepersonaliseerde werkpostanalyse maken. We kijken dan ook naar onder meer de beschikbare bureautafel, de plaatsing van het scherm en het toetsenbord.” “Bovendien kan men via onze 60-seconden-zitcontrole test in een mum van tijd zijn/haar zithouding controleren, en op basis daarvan de nodige aanpassingen doen. Wijzelf kunnen dan via een programma zien welke stoel het beste past bij iemands werksituatie.”

Welke evolutie neemt u waar?

“Ergonomische stoelen bestaan al ruim 50 jaar en zijn enkel maar in belang toegenomen. De bureaustoel is met de jaren enorm geëvolueerd tot een volledig instelbare zitmachine, maar stilaan bereiken we het eindpunt. Nu moet de aandacht vooral gaan naar het juiste gebruik ervan, om zo een optimaal zitcomfort te creëren. Daarom begeleiden we klanten ter plekke bij het instellen van de stoel. Daarnaast zien we dat klanten naast ergonomie ook meer aandacht besteden aan het design.”