• Creëer van top tot werkvloer een dynamiek rond proactief leren

Dit kan op meerdere manieren. Laat je CEO ook eens een boek bespreken. Zet een boekenclub op die elke maand (bv. tijdens de middagpauze) een paar werken bespreekt en naar de praktijk vertaalt. Organiseer een wedstrijd om de opgedane kennis in de praktijk te brengen. Zorg dat collega’s onderling boeken aanraden of op zijn minst hun feedback zichtbaar kunnen meegeven. Raad boeken aan op basis van iemands leesprofiel.
 

  • Integreer boeken in je leertrajecten

Het is een goed idee om een aantal boeken te integreren in leertrajecten voor people managers, project managers, voor nieuwkomers, … Dit zorgt voor een kostenbesparing doordat klassikale trainingen dan kunnen worden beperkt tot een praktische vertaling en de essentiële take-aways. Deze dienen dus niet langer om een algemene theoretische inleiding te geven.
 

  • Geef je interne organisatie niet nog extra werk

Ondersteun HR om met een minimum aan inspanningen de dynamiek van de self-service dienst aan de gang te houden. Beperk de rapportering en opvolging tot een minimum.
 

  • Keep it simple

Een eenvoudige bibliotheek heeft best geen beperkingen op het aantal downloads of soorten schermen, lange invulformulieren of meerdere paswoorden. Het is belangrijk om een goede zoekmotor te hebben die bezoekers onmiddellijk de juiste boeken aanreikt. Ook een doordachte thematische organisatie van je catalogus is een must, zodat bezoekers intuïtief naar hun topic of interesse worden begeleid. Zorg er ook voor dat de bibliotheek prominent aanwezig is op een plek waar medewerkers vaak langskomen.
 

  • Zorg voor voldoende variatie

Zorg voor onderwerpen die aansluiten bij de noden van grote groepen medewerkers. Dit zorgt ervoor dat medewerkers erop vertrouwen het antwoord op hun vragen te vinden. Ze zullen er zowel proactief voor hun carrièreontwikkeling als binnen het kader van hun dagelijkse uitdagingen een beroep op doen.
 

  • Let op de lengte van de boeken

Hedendaagse medewerkers hebben meestal minder tijd om dikke boeken door te werken naast hun andere drukke bezigheden. Korte executive summaries schieten dan weer meestal te kort om echt kennis over te dragen. Boeken van 50 tot 100 pagina’s vallen het meest in de smaak omdat ze na een paar uur lezen zijn afgewerkt en in praktijk kunnen worden gebracht.
 

  • Zorg ervoor dat je bibliotheek leeft

Zorg ervoor dat je bibliotheek constant een brede waaier aan hoogstaande kwaliteit van werken aanbiedt én dat deze continu wordt geüpdatet. Niet alleen door nieuwe boeken toe te voegen, maar ook door boeken die gedateerd zijn te vervangen door nieuwere exemplaren.