De designers van de Google-kantoren hebben slechts één doel. Zoals één van Googles woordvoerders het ooit verwoordde: ‘het vrolijkste en meest productieve kantoor ooit creëren’.

Misschien leest u dit artikel ook wel vanuit uw vibrerende massagestoel, terwijl u een gezond drankje uit de microkitchen drinkt, waar u zonet met uw kantoorscooter vandaan komt. Bij het zien van de Google-kantoren krijg je prompt zin om je cv en motivatiebrief op te sturen en je handdoek in de ring te gooien bij je huidige werkgever. Nu, je bent niet de enige. Google krijgt namelijk meer dan 2 miljoen jobapplicaties per jaar. Niet alleen omdat ze bij de beste werkgevers behoren - Forbes riep Google dit jaar voor de vierde keer uit tot Amerika’s beste werkgever - ook omdat ze bekend staan om hun creatieve en gekke kantoren.

Elk van de 100 Google-kantoren is ingericht in een compleet ander thema en vertelt telkens een nieuw verhaal. Bij al hun kantoren vind je wel enkele rode draden terug zoals sharing cubes, microkitchens en ontspanningsruimtes.

Sharing Cubes

In elk van de Google-kantoren zal je sharing cubes vinden, zoals ze het zelf zo mooi noemen. Kleine hokjes waar je met een bescheiden gezelschap op een informele manier werkzaken kunt bespreken. Het soort cube waar je vergadert, verschilt van locatie tot locatie. Zo zijn er gigantische eieren of skiliften die dienst doen als vergaderhokjes.

Microkitchens

Wereldwijd heeft Google zo’n 150 cafés en 650 microkitchens, waar je gezonde snacks kunt krijgen. Mountain View alleen al, Googles hoofdkwartier, telt 30 cafés. En versta me niet verkeerd, onder café bedoelen we niet wat tafeltjes, stoelen en een coca cola. De Google-cafés serveren maaltijden om u tegen te zeggen. Elke maaltijd en snack is trouwens gratis voor ‘Googlers’.

Ontspanning

Er wordt ook voldoende aandacht besteed aan ontspanning. Zo vind je bijvoorbeeld pooltafels, videospelletjes, massagecentra, piano’s of zwembaden. Spel en ontspanning wordt hoog in het vaandel gedragen bij Google, daar het werk vaak zwaar en stresserend kan zijn. In Boulder, Colorado is er zelfs een klimmuur gebouwd voor werknemers die tijdens hun pauze even willen uitblazen.

Maar hier stopt het dikwijls niet. Elk kantoor is voorzien van een eigen stijl en heeft zo zijn eigen gekke extraatjes. Terwijl wij dus op onze computers weg zitten te tokkelen aan ons gedeeld bureau, verlicht met ongezellige lampen, en al lang blij zijn dat er een snackmachine aanwezig is, rijden de ‘Googlers’ naar hun meeting met een Google-scooter, roetsjen ze van glijbanen naar het café, bedenken ze strategieën op de massagetafel en bespreken ze werkzaken in hun hangmat met zicht op de Mediterrane Zee. Hadden we maar beter opgelet tijdens de informatica lessen.

Enkele gekke Google kantoren

 • Pittsburgh, VSA

  Google bouwde het pretpark Kennywood na. Een echte achtbaan zou misschien een stap te ver gaan, maar met levensgrote foto’s en echte karretjes werd het hele pretpark-gevoel haarfijn gecreëerd.
   
 • Amsterdam, Nederland

  Elke verdieping heeft typisch Nederlandse elementen. Zo kan je in kleine groep vergaderen in een caravan inclusief grastapijtje, barbecue en tuinstoel. Je vindt ook kamers met stroopwafels als plafond, en muren die lijken op peperkoek.
   
 • Zürich, Zwitserland

  Glijbanen, skiliften, badkuipen en aquariums, basketbalvelden en zelfs bedden in het midden van een jungle aan planten; kortom het hoofdkantoor van Google in Zürich is één van de meest creatieve en speelse kantoren.

En wij?

Google mag dan wel voorloper zijn in het bedenken van originele en creatieve kantoorconcepten, toch blijft de rest van de wereld niet op zijn lauweren rusten. Zo liet The Wonderfactory haar hoofdkwartier in New York ombouwen tot een kantoor evenwaardig aan diens naam, met elke kamer in een ander thema. Wat heel bijzonder is, is ‘The Hell Room’; waar je als baas je werknemer naar de hel kunt wensen, zonder verdere juridische gevolgen. Verder vind je ook geheime werkplaatsen die je enkel ontdekt door aan een touw te trekken, waardoor boekenkasten plaats maken voor je bureau.

Daarnaast liet Yandex haar Russische kantoor ombouwen tot een submarine, kan je in het Baya Park-kantoor in Mumbai vergaderen in vogelnesten, is het hoofdkwartier van Onefootball omgebouwd tot een heel sportcomplex, en ga zo maar door. Langzaam maar zeker komen nieuwe, creatieve kantoren ook onze kant op. Deze werkplaatsen zijn immers niet enkel leuk om te zien, ze stimuleren ook de hersenen. Zeker voor creatieve beroepen is een stimulerende omgeving van groot belang, to let the creative juices flow. Misschien kan jij je baas ook eens aanporren, om al eens te beginnen bij het verwijderen van die ongezellige TL-lampen?