Volgens Koen Aerts, ‎manager Finance Project Solutions bij Dixon & Company, doen bedrijven daarom steeds vaker een beroep op projectconsultants en interimmanagers. “Projectconsultants en interimmanagers zijn zeer snel en tijdelijk inzetbaar, wat voor een grote flexibiliteit zorgt in de workforce. Dat is niet altijd mogelijk met interne medewerkers. Bovendien gaat het steeds om experts in hun vakdomein die het gewend zijn om continu in verschillende sectoren, organisaties en finance teams te werken. Ze bieden op die manier een nieuwe visie op de organisatie en kunnen zorgen voor een frisse wind. Daarnaast zijn ze in staat om acute problemen snel op te lossen”, opent Aerts.

 

Drie categorieën van inzetbaarheid

“Projectconsultants en interimmanagers zijn op verschillende manieren inzetbaar. Ten eerste kunnen ze worden ingezet voor een veranderingstraject zoals een overname, een systeemimplementatie of een herstructurering. Daarnaast kunnen ze tijdelijk, wanneer nodig, zeer specifieke expertise bieden die het bedrijf slechts sporadisch nodig heeft.”

Aerts: “Een derde manier is het verzekeren van de continuïteit. Het gaat dan over vaste medewerkers die tijdelijk afwezig zijn of die het bedrijf verlaten en waarvoor er niet meteen een vervanger is. Een projectconsultant of interimmanager kan dan tijdelijk die rol invullen”

 

Groeiende markt

“Er is steeds meer vraag naar projectconsultants en interimmanagers, en door de recent aantrekkende economie neemt die vraag nu nog sterker toe. In het domein van finance zijn projectoplossingen al langer bekend en wordt vaak gebruik gemaakt van tijdelijke resources. Het is een mature markt, bijgevolg zijn er veel verschillende dienstverleners actief die veel verschillende oplossingen aanbieden. We raden bedrijven zeker aan om de tijd te nemen om deze goed naast elkaar af te wegen.”

“Het zijn de dienstverleners die zich als specialisten in de markt zetten die echt kennis van zaken hebben in hun domein, die de markt in dat domein ook zeer actief benaderen en bijgevolg een sterk netwerk hebben, die naar mijn aanvoelen de beste ondersteuning kunnen geven”, aldus Aerts.

“Vandaag is het in een markt met veel dienstverleners belangrijk om je te onderscheiden. Bij Dixon & Company doen we dat door onze passie voor ons vak en door voortdurend te investeren om onze klanten beter te leren kennen, zodat we advies op maat kunnen leveren en de juiste resources snel ter beschikking kunnen stellen.”

Aerts: “Terwijl voorheen de vraag naar tijdelijke resources zich vooral op management- en directieniveau afspeelde, zien we nu een verschuiving naar een sterke vraag naar high potentials die niet enkel op strategisch, maar ook op tactisch en operationeel niveau inzetbaar zijn. Projectconsultancy en interimmanagement zijn dus niet langer enkel weggelegd voor het topniveau.”

 

Young potentials en projectconsultancy

“Bij de nieuwe generaties die aan het begin van hun carrière staan, is er een steeds grotere vraag naar vrijheid en autonomie. Jonge krachten vragen meer variatie in hun functie en willen uitgedaagd blijven. Ze hebben hierdoor de neiging om sneller van functie te veranderen. Projectconsultancy en interimmanagement kunnen een perfect antwoord zijn voor deze veranderde noden, want het geeft hen een kans om veel organisaties te leren kennen, snel bij te leren en sneller door te groeien dan dat mogelijk zou zijn binnen een vaste functie”, zegt Aerts.

“De drempel om echt als freelancer te starten, is vaak nog te groot bij deze jonge generaties. Ze hebben immers nog niet zoveel ervaring en ook het economische klimaat voor zelfstandigen is in België niet altijd even zeker. Daarom kiezen velen voor wat meer zekerheid door als projectconsultant te gaan werken. Als Dixon & Company durven we hier vandaag sterk op in te zetten en geloven we dat we vanuit onze expertise en kennis van de markt een sterke toegevoegde waarde zijn in het begeleiden en ontwikkelen van financieel talent.”

Aerts: “Door de groeiende vraag naar projectconsultants en interimmanagers levert Dixon & Company naast finance ook projectsolutions in sales & marketing, supply chain en engineering. Sterke professionals die hierin hun carrière willen uitbouwen, zijn welkom om ons te vergezellen in die groei.”