Meer uitleg door Pierre Camé, General Manager van Mars Belgium.“De inrichting van een kantoor moet - net zoals de rest van de organisatie - een weerspiegeling zijn van de bedrijfscultuur. Zo is het voor ons als familiebedrijf belangrijk dat iedereen aanspreekbaar is en dat er een open, transparante en familiale sfeer is. Dat vertaalt zich in een open landschapskantoor en geen zichtbare uiting van hiërarchie. Daarnaast gaan we bij iedere keuze op het vlak van inrichting en infrastructuur voor de groene optie en heten we als producent van dierenvoeding al meer dan 10 jaar honden welkom de werkvloer”, legt Camé uit.

“Ieder bedrijf heeft zo zijn eigenheid en cultuur die weerspiegeld dienen te worden in de kantoorinrichting. Het doel moet vooral zijn dat de werknemers zich goed voelen op kantoor en zich kunnen identificeren met de waarden van het bedrijf. Door die inzet is Mars Belgium reeds 10 jaar op rij door onze werknemers verkozen tot ‘Great Place to Work’.”
 

Veel aandacht voor groen.

Betere resultaten
 

Camé: “Goede bedrijfsresultaten komen er enkel wanneer de werknemers in het bedrijf zich gelukkig en energiek voelen. Dat kan bijvoorbeeld via een ergonomische bureau en bureaustoel die in hoogte verstelbaar zijn en er zo voor zorgen dat iedere werknemer comfortabel kan zitten. Ook een gezellige koffiecorner met gemakkelijke zetels, waar werknemers elkaar tegenkomen of op een informele manier van gedachten kunnen wisselen, past binnen dat concept. Een ontspanningsruimte met een kickertafel, yogasessies en fitnessklassen zorgt er dan weer voor dat werknemers op een leuke manier aan beweging kunnen doen. Tot slot is het ook belangrijk dat het kantoor visuele rust uitstraalt. Dat doe je bijvoorbeeld via een kleurenpallet dat niet te schreeuwerig is.”

 

Work-life balance
 

Goede bedrijfsresultaten komen er enkel wanneer de werknemers in het bedrijf zich gelukkig en energiek voelen.

“Het wordt steeds belangrijker om werknemers de mogelijkheid te geven om flexibel te werken. Het kantoor is hierdoor niet meer zoals vroeger een plaats waar je de hele dag van 9 tot 17 uur doorbrengt. Dat betekent dat het een soort ‘hub’ moet worden die tegemoet komt aan die nieuwe flexibele manier van werken. Werknemers moeten zich er onmiddellijk welkom voelen en er gemakkelijk kunnen connecteren en samenwerken”, aldus Camé.

“In dat kader moet het kantoor vooral faciliteren en services aanbieden die werknemers in hun thuisomgeving niet hebben. Daarbij denk ik onder meer aan een strijkdienst, fruit- en groentemandjes, ontbijt, tussendoortjes, koude en warme maaltijden, enz.”
 

Zelfs honden zijn er welkom.

4 basisfuncties
 

Camé: “Voor een optimale indeling is het belangrijk om als bedrijf duidelijk te definiëren welke functies een kantoor moet vervullen. Bij de renovatie van onze kantoren hebben we deze opgedeeld in 4 grote functies: Connect, Collaborate, Concentrate en Create. Deze functies beantwoorden aan de nieuwe flexibele manier van werken.”

“Connecteren, dus het verbinden van medewerkers, is belangrijk binnen ons bedrijf omdat wij over een grote buitendienst beschikken. Deze werknemers komen niet zo vaak op kantoor, maar moeten toch ook toegang krijgen tot de juiste mensen en informatie die ze nodig hebben in hun job. Collaborate staat voor het faciliteren van samenwerken. Dat gebeurt via kleine en grote meetingrooms, maar ook door diensten die vaak samenwerken naast elkaar te positioneren.”

“Vervolgens is er de functie Concentrate. Ons open landschapskantoor laat toe om gemakkelijk te connecteren, maar soms willen werknemers zich ook kunnen concentreren zonder te veel omgevingsprikkels. Hiervoor hebben we kleine afgezonderde ruimtes en zelfs extra geïsoleerde silence rooms ter beschikking. Voor de Create functie zijn onze meeting area’s voorzien van allerlei materialen voor brainstorms en creatieve sessies”, aldus Camé.