Vooral deze vier uitdagingen zorgen voor heel wat extra stress:

1. Oude rekruteringssoftware is te simplistisch

Het volstaat voor HR-verantwoordelijken niet langer om te werken met de klassieke software die enkel toelaat om op een beperkt aantal trefwoorden te zoeken. Interessante cv’s worden daardoor te snel weggefilterd en geklasseerd, zonder ze deftig te kunnen analyseren of opvolgen. Dat is zonde, want rekruteerders en jobsites beschikken met dat archief aan cv’s wel over een ongelofelijke bron van informatie over potentiële krachten waar ze vaak niets meer mee doen.

2. Toenemend aantal kandidaten

Hoewel dit op het eerste zicht een positieve zaak lijkt, maakt dit het werk van HR-verantwoordelijken net moeilijker. Tussen het toegenomen aantal kandidaten zitten immers ook meer kandidaten die helemaal niet geschikt zijn voor de vacature. Zonder de nodige intelligente software die een eerste automatische selectie doorvoert, verliest de rekruteerder hier kostbare tijd mee.

“Het volstaat voor HR-verantwoordelijken niet langer om te werken met de klassieke software die enkel toelaat om op een beperkt aantal trefwoorden te zoeken.”

3. Toenemend aantal communicatiekanalen

De groeiende toevloed komt bovendien via veel meer verschillende kanalen binnen dan vroeger. Toen plaatste een bedrijf zijn vacature in de krant en kwamen alle kandidaturen op dezelfde manier toe. Vandaag wordt er via veel meer uiteenlopende kanalen gecommuniceerd, en komen er dus ook op minstens evenveel verschillende manieren cv’s binnen. Het verzamelen van alle kandidaten neemt hierdoor heel wat extra tijd in beslag.

4. Meer gediversifieerde cv’s

Bovendien zijn cv’s alsmaar meer gediversifieerd. Vroeger koos men voor één bepaald carrièrepad en bleef men dat vrij consequent bewandelen. Vandaag is alles, mede door de recente crisis, veel minder voorspelbaar geworden en maken mensen in de loop van hun carrière soms meerdere zijsprongen. Dat maakt dat hun cv’s dan ook moeilijker zijn om te screenen via de klassieke softwareprogramma’s. Opnieuw dus meer werk voor de HR-verantwoordelijke.