Maar niet enkel in volumes en waarde, ook op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen, transparantie en kwaliteit is de Antwerpse diamantsector een wereldwijde leider. We vragen Nele Bouchier, Senior Manager PR&Communications van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) om uitleg.

Inspiratie voor wereldwijde diamanthandel

“Reeds meer dan vijf eeuwen worden in Antwerpen diamanten verhandeld en bewerkt. Daarmee is de stad het oudste diamantcentrum ter wereld. Doorheen de eeuwen is de sector zich lokaal blijven ontwikkelen, ondanks revoluties, crisissen en oorlogen. De Belgische diamanthandel is dan ook een enorm succesverhaal. De kennis en het vakmanschap om diamanten te bewerken werden doorheen de eeuwen in Antwerpen verder verfijnd en zijn vandaag een keurmerk tot in alle uithoeken van de wereld”, opent Bouchier.

“Hoewel ook de expertise van slijpers in andere diamantcentra zoals India, vandaag het grootste slijpcentrum wereldwijd, toeneemt, is hun kunde vaak gelinkt aan de Antwerpse school. Dit zette de sector aan om een basiscursus slijpen samen met Masterclasses en doorgedreven trainingen voor slijpers op te zetten. Hieraan verlenen ook de Antwerpse diamantbedrijven hun medewerking. Zo zal Antwerpen ook in de toekomst wereldwijd blijven inspireren en invloed uitoefenen.”

Belang voor Belgische economie

“Diamant neemt de vierde plaats in op de lijst van belangrijkste Belgische handelsgoederen. Buiten de EU is het zelfs hét belangrijkste Belgische handelsproduct, zowel voor wat betreft import als export. Diamant vertegenwoordigt 5% van de totale export binnen de EU en 15% buiten de EU. De sector creëert in totaal een tewerkstelling voor 32.000 personen via 6.000 directe en 26.000 indirecte jobs. Op een relatief kleine oppervlakte vind je hier niet minder dan 1.700 diamanthandelaars. In Antwerpen zijn trouwens buiten de diamanthandelaars en diamantverwerkende bedrijven onder andere ook gespecialiseerde banken, verzekeraars, transportbedrijven, labo’s en andere bedrijven gevestigd die zaken doen gerelateerd aan de diamantsector”, aldus Bouchier.

Uniek controlemodel

“Om al deze belanghebbenden optimaal te ondersteunen en de positie van Antwerpen als wereldcentrum voor de diamant verder te verstevigen, werd vanuit de schoot van de industrie zelf een overkoepelende organisatie gesticht, het Antwerp World Diamond Centre (AWDC). Deze organisatie opereert vanuit het hart van de diamantwijk en zorgt sinds 1945 via Diamond Office voor de aangifte en expertise van alle diamanten die via ons land worden in- en uitgevoerd. Het kantoor controleert dagelijks gemiddeld 250 miljoen euro aan diamanten.

Het model dat hiervoor werd ontwikkeld is uniek in de wereld en geldt als schoolvoorbeeld voor de wereldwijde diamanthandel. Nergens ter wereld ondergaat iedere diamant zo’n rigoureuze controle. Diamond Office werkt daarvoor nauw samen met overheid, de FOD Economie en de FOD Financiën-Douane. Antwerpen stond trouwens mee aan de wieg van het allereerste certificaat van oorsprong voor ruwe diamant, na het uitbreken van het conflict in Angola”, legt Bouchier uit.

“Onze strenge controles van de Kimberley certificaten en andere documenten worden ons niet altijd in dank afgenomen, maar enkel op die manier kunnen we verzekeren dat de diamanthandel op een eerlijke manier verloopt. Door de belangrijke positie van Antwerpen stralen onze inspanningen zich af op de gehele sector, en volgen ook andere diamantcentra stilaan ons voorbeeld. Ze merken namelijk dat handelaars steeds vaker kiezen om via Antwerpen te handelen omwille van onze transparantie en topkwaliteit. Geen enkele grondstof, zelfs niet goud, wordt zo streng gecontroleerd als de diamanten die via Antwerpen worden verhandeld”, voegt Bouchier toe.

Inspanningen lonen

“Deze focus op transparantie doorheen de aanvoerketen zorgt samen met de ongeëvenaarde expertise van de Antwerpse diamantslijpers dat topmerken in de sector zich hier komen bevoorraden. Antwerpen trekt bovendien een groot aandeel dure stenen aan, opnieuw een erkenning van de inspanningen en vakkennis van alle betrokkenen.”

“Omdat dit niet enkel via strikte controles, maar vooral ook dankzij zelfregulering en de integriteit van de handelaars kon worden bekomen, mogen we terecht fier zijn op onze Antwerpse diamantsector. Het is immers een toonbeeld van de stabiliteit, veiligheid en kwaliteit van onze economie. In het buitenland, en vooral in Aziatische groeimarkten, geniet België op die manier een enorm aanzien en dat is ook van strategische belang voor andere takken van de Belgische economie”, besluit Bouchier.

Ontdek hier de 10 troeven van de Antwerpse diamantsector op een rijtje gezet of bekijk de video:

Wil jij aan de slag in de diamantensector? Breng dan een bezoekje aan hun jobsite en ontdek boeiende vacatures.