1. Eeuwenlange expertise

Reeds meer dan vijf eeuwen worden in Antwerpen diamanten verhandeld en bewerkt. Daarmee is de stad het oudste diamantcentrum ter wereld. Doorheen de eeuwen is de sector zich lokaal blijven ontwikkelen, ondanks revoluties, crisissen en oorlogen. Het ‘Cut in Antwerp’ label staat intussen internationaal bekend voor de hoogste kwaliteit.

2. Alle vormen en maten

Waar je ook naar zoekt, in Antwerpen vind je het grootste aanbod aan diamanten ter wereld. Zowel ruwe, geslepen als industriële diamanten in alle vormen zijn er te koop. Antwerpen trekt bovendien een groot aandeel dure stenen aan, opnieuw een erkenning van de inspanningen en vakkennis van alle betrokkenen.

3. Draaischijf voor ruwe en geslepen diamanten

Maar liefst 84% van de ruwe en 50% van de geslepen diamanten wereldwijd worden in Antwerpen verhandeld, goed voor meer dan 40 miljard euro en 211 miljoen karaat. Vanuit alle hoeken ter wereld en vanuit elke mijn komen diamanten naar Antwerpen. Diamant vertegenwoordigt 5% van de totale Belgische export binnen de EU en 15% buiten de EU.

4. Aangenaam zakendoen

België profileert zichzelf als een stabiel, veilig en betrouwbaar land om zaken te doen. Door de grote transparantie, zelfregulering en integriteit van de Antwerpse diamantsector wordt deze reputatie wereldwijd bevestigd. Bovendien staat de sector bekend om zijn multiculturaliteit.

5. Vier diamantbeurzen

Van de 29 diamantbeurzen wereldwijd zijn er maar liefst 4 gevestigd in Antwerpen, namelijk de Beurs voor Diamanthandel, de Antwerpse Diamantkring, de Vrije Diamanthandel en de Diamantclub van Antwerpen. Samen hebben ze een ongeëvenaarde invloed en controle over de sector.

6. Unieke financiële infrastructuur.

Antwerpen beschikt over een sterke financiële infrastructuur, inclusief gespecialiseerde banken, verzekeraars en makelaars . Door hun sterke focus op en jarenlange ervaring met de diamantsector kunnen ze klanten een uitzonderlijk goede service en veilige financiële omgeving bieden.

7. Alle diensten op één locatie

In Antwerpen vind je op een relatief kleine oppervlakte niet minder dan 1.800 diamantbedrijven. Met 32.000 tewerkgestelden vind je er dan ook een volledig aanbod van aan diamant gerelateerde diensten, zoals transportbedrijven, labo’s, sectororganisaties, opleidingscentra en experten.

8. Kimberley Process en anti-witwaswetgeving

De Antwerpse diamantsector is onderworpen aan de striktste wetgevingen inzake  de implementatie van het Kimberley Process en anti-witwasmaatregelen. Het controlemodel van Diamond Office geldt als schoolvoorbeeld voor de wereldwijde diamanthandel. Nergens ter wereld ondergaat iedere diamant zo’n rigoureuze controle.

9. Traceerbaarheid en MVO

De Antwerpse diamantsector stond mee aan de wieg van het controle-mechanisme op ruwe diamant, het Kimberley Process. Deze focus op transparantie doorheen de aanvoerketen werd doorheen de jaren steeds verder uitgebouwd. De traceerbaarheid van iedere diamant biedt een optimale garantie dat de diamanthandel op een eerlijke manier verloopt.

10. Midden in een bruisende stad

Antwerpen biedt internationale handelaars een waaier aan musea, architecturale pracht, cultureel erfgoed, hoogstaande gastronomie en uiteraard het beste bier en de heerlijkste chocolade ter wereld. Wie zaken komt doen in Antwerpen maakt dus meteen kennis met het beste wat België te bieden heeft. Een krachtig visitekaartje voor ons land.