E-commerce: veel drempels voor handelaars

“Eenmaal men de beslissing heeft genomen om met e-commerce te beginnen, dan is de keuze van de softwarepartners een eerste grote uitdaging. Er bestaan immers meerdere modellen van e-commerce: een cloud versie die wordt gehost door de partner, zelf de software installeren of samenwerken met een agentschap dat alles klaarmaakt. De keuze tussen deze opties hangt af van het doel en de situatie van ieder bedrijf, maar ook de prijs speelt een belangrijke rol”, opent Devroey.

“Verder blijft het niet enkel bij het invullen van alle producten en het design. Er zijn ook koppelingen nodig met partners die de verzendingen en de betalingen verzorgen. Ook hier moeten belangrijke keuzes worden gemaakt. KMO’s die internationaal willen verkopen moeten zich bovendien ook in regel stellen met de wetgeving van alle landen waar ze actief zullen zijn. Er zijn dus heel wat drempels die veel handelaars uiteindelijk doen afhaken.”

Gratis opensourcesoftware maakt e-commerce toegankelijker

Devroey: “Gratis opensourcesoftware is zowel in een cloud-versie als in een downloadversie beschikbaar. Met de cloud-versie kan een ondernemer zonder enige technische kennis zelf aan de slag om zijn webshop op te richten. Anderzijds wil ‘opensource’ ook zeggen dat de volledige code beschikbaar is. Dit maakt dat je met de downloadversie zeer goedkoop en in verre mate kan personaliseren.”

“Zeker wanneer je op termijn internationaal actief wil worden, moet je ook kiezen voor een software die zoveel mogelijk talen ondersteunt en die reeds gebruikt wordt in al die landen. Zo ben je zeker dat je altijd conform de plaatselijke regelgeving blijft. Bovendien is het ook belangrijk om software te gebruiken die uitbreidbaar is en die makkelijk kan worden gekoppeld aan o.a. betalings- en shippingproviders.”